'ON JE GINUO ZA HRVATSKU'

Učenici ne smeta što joj je otac tukao nastavnicu

05.07.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Učenica osmog razreda OŠ Vrgorac čiji je otac Ivica Pivac išamarao nastavnicu hrvatskog jezika Mirandu Vukšić i njezina sina, poslala je pismo pravobraniteljici za djecu i medijima u kojem moli 'gospođu Milu' i hrvatske branitelje da joj pomognu. I dječja pravobraniteljica i braniteljske udruge osudile su divljački napad roditelja i stali u obranu nastavnice

Iz pisma se može iščitati da osmašici pravopis hrvatskog jezika doista nije jača strana. No mnogo strašnije što se iz tog dopisa može iščitati jest rezon jedne tinejdžerke prema kojem se šamaranje nastavnice i njezina malodobna sina svodi pod 'nered' u školi, a od ispunjavanja školskih obveza ispada da je važnija činjenica da joj je otac hrvatski branitelj pa je stoga pozvala branitelje da joj pomognu. Postavlja se pitanje kako. Jedini logičan odgovor koji se nameće jest – vojnom silom.

'Bok, ja sam djevojčica čiji je otac napravio nered u OŠ 'Vrgorac'. Moj otac je hrvatski branitelj i vojni invalid, imao je dva srčana udara koja je jedva preživio. Nema mu pomoći, samo ga može spasiti transplantacija srca, on se ne smije sekirati. Ovo je sve počelo kad je nastavnica Miranda, uzela moj sastav po imenu 'Galeb Jonathan', tada je rekla da sam ja nesposobna za napisati sastav i da ga ona neće vratiti nego kad završi škola. Nakon toga ja i moj otac, otišli smo na miran način u školu da me ispišu, rekla sam da dobrovoljno napuštam 8. razred, i da me nitko nije prisilio na to', navodi osmašica i nastavlja:

'Budući da u zakonu 30 neopravdanih sati znači direktno isključenje iz škole, ja sam samo htjela da ponovim osmi razred te da budem netko i nešto u životu, odnosno da upišem četverogodišnju srednju školu. No nastavnica Tina je opravdala moje sate bez ovlaštenja mojih roditelja, ali meni nastavnica Tina nije ni skrbnik niti roditelj. Molim, pravobraniteljicu gospođu Milu, da mi pomogne, isto molim ostale branitelje da mi pomognu. Ministar Jovanović, nije se upitao: kako su djeca branitelja?' rezonira učenica.

'Moj otac je branio moja prava tako je napisano i u mojoj izjavi iz Ljubuškog, sa mnom je o svemu pričao gospodin Jozo Barišić, socijalni radnik. Dok je moj otac ginuo na ratištu, a oni sjedili u fotelji, ovako država za koju se borio uzvraća!' zavapila je učenica.


'Gospođa Miranda, živi u mom susjedstvu iz kojeg polaze sve ove netrepeljivosti. Ja nisam mogla vise izdržati njeno šikaniranje i omalovažavanje, pa sam odlučila prekinuti školovanje. Gospođa Miranda, je odredila da ja nemam nego 20 posto incijalnog znanja. Tko je ona da ocjenjiva incijalno znanje djece?' navodi učenica.

Na kraju svog pisma u kojem opravdava ili minorizira težinu postupka svog oca zaključuje: 'Moj otac je izjavio: zar je došlo do toga da pojedinac mora uzeti pravdu u svoje ruke.'

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju i dječja pravobraniteljica i braniteljske udruge iz Vrgorca osudile su divljački ispad oca kojeg brani njegova kći.

Branitelji i braniteljske udruge ne mogu stati u obranu osobe koja krši zakon i nasrće na samohranu majku i njezinu djecu. Također, ako i ima braniteljski status, ne služi mu na čast što je napao samohranu majku i njezinu maloljetnu djecu, poručili su iz Koordinacije braniteljskih udruga grada Vrgorca i stali u obranu nastavnice.

Pravobraniteljica Mila Jelavić je pak istaknula kako pismo učenice nije primila, već ga je pročitala u medijima. 'Napad roditelja na nastavnicu je apsolutno neprihvatljiv. Očekujem da će biti odgovarajuće sankcioniran', poručila je Jelavić. Podsjetila je kako je suradnja škole i roditelja iznimno važna za uspješnost odgojno-obrazovnog procesa te da se nipošto ne ostvaruje pritiscima na nastavnike, napadima niti izigravanjem propisa.