PORAŽAVAJUĆE NEZNANJE

Učenici misle da je Auschwitz pivo ili vrsta kruha

09.03.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Stotine britanskih školaraca vjeruju da nacistički logor smrti Auschwitz ime piva, vjerskog festivala ili vrsta kruha

Anketa je provedena među učenicima od 11 do 16 godina, koji su trebali otkriti svoje znanje o Auschwitzu, u kojem je ubijeno 1,3 milijuna ljudi tijekom Drugog svjetskog rata.

Deset posto učenika je odgovorilo da nije sigurno što je Auschwitz. Istodobno ih je osam posto kazalo da je Auschwitz zemlja koja graniči s Njemačkom. Po dva posto ih je odgovorilo da je riječ o pivu, odnosno vjerskom festivalu. Jedan posto britanskih učenika drži da je Auschwitz vrsta kruha.

Kad se postoci pretvore u brojke, čini se da od 4,5 milijuna britanskih učenika u dobi od 11 do 16 godina, njih 90 tisuća vjeruje da je Auschwitz piće, a 45 tisuća vjeruje da je to vrsta kruha.

Šestero od deset učenika nije nikad čulo za Hitlerovo konačno rješenje – plan istrebljenja svih Židova, dok su neki pak učenici zaključili da je to naziv za mirovne pregovore za okončanje rata.

Devedeset sedam posto učenika je, ipak, uspjelo na fotografiji prepoznati nacističkog diktatora Adolfa Hitlera.

Židovski kulturni centar iz Londona je nakon ovakvih poražavajućih rezultata istraživanja poručio da tisuće britanskih učenika pati od nerazumijevanja holokausta.