JOVANOVIĆ NE POPUŠTA

Učenici iz Karlovca mogu samo u trogodišnje škole

09.10.2012 u 18:29

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je dopis v. d. ravnateljici Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu, Đurđici Janjanin, da postupi sukladno odluci prosvjetne inspekcije te, u dogovoru sa županijskim Uredom državne uprave, za učenike nađe mjesto u trogodišnjim školama. Učenici koji su se s premalo bodova upisali u četverogodišnje programe i jutros su došli pred školu očekujući rješenje

Ukupno je 31 učenik u jesenskom roku upisan u četverogodišnje programe Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, iako nisu imali dovoljan broj bodova. Prije nego je smijenjen, ravnatelj škole Robert Erdeljac, koji je i omogućio nezakoniti upis, podnio je ostavku.

Prethodno je prosvjetna inspekcija školi naložila ispis svih učenika koji nisu imali dovoljan broj bodova za upis u četverogodišnje programe te je školskom odboru predloženo razrješenje ravnatelja. I prije nego je školski odbor zaprimio taj prijedlog, ravnatelj je podnio ostavku

Prije nekoliko dana učenici kojima prijeti ispis najavili su kako ne žele u trogodišnja zanimanja, te su najavili i mogući prosvjed u Zagrebu. Upozorili su i kako, osim u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi, drugdje za njih nema mjesta.

U međuvremenu se Ministarstvu obrazovanja obratila i v. d. ravnateljica škole Đurđica Janjanin sa zahtjevom za odobrenje upisa 31 učenika u prve razrede četverogodišnjih zanimanja, iako imaju manji broj bodova od minimalnog bodovnog praga. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odbio je takvu mogućnost.

'Ministarstvo nije u mogućnosti odobriti upis učenika u četverogodišnja strukovna zanimanja s manjim brojem bodova od utvrđenog minimalnog bodovnog praga', odgovorio je ministar ravnateljici.

Uputio ju je da, u suradnji s Uredom državne uprave u Karlovačkoj županiji, utvrde slobodna mjesta u srednjim školama na tom području, i to po onim obrazovnim programima, odnosno zanimanjima za koje nije propisan bodovni prag, te da u njih upišu 31 učenika koji su nezakonito upisani u četverogodišnje programe.

V.d. ravnateljica Đurđica Janjanin rekla je Hini da će ispisati učenike bude li morala. Ipak, napomenula je da još traži rješenja i pomoć i unutar škole i izvan nje.

'Jedan se učenik sam ispisao, dio učenika možda će se prebaciti u trogodišnji program za stolare u našoj školi, a za preostale nam je učenike Ured državne uprave poslao popis nepopunjenih mjesta u školama Karlovačke županije, pa činimo sve da učenike ne izbacimo na ulicu', rekla je ravanteljica Janjanin nakon sastanka s roditeljima. Dodala je i kako će sutra u ministarstvu imati sastanak o tome što će se dogoditi s učenicima koji su upisani s dovoljnim brojem bodova, ali ih u ovoj situaciji u razredu ostaje tek nekoliko

Roditelji su nakon sastanka s ravnateljicom novinarima kazali da su o svemu obavijestili pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić da ih ona zaštiti ističući da su djeca najmanje kriva.

Voditeljica službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave Vlasta Novosel rekla je Hini da je u županiji u strukovnim školama ostalo malo nepopunjenih mjesta u trogodišnjim programima.

Napomenuvši kako je jasno da se djeca nisu upisala sama te da postoji krivica i odgovornost odraslih, Novosel je istaknula kako ćemo iz ovog primjera svi naučiti da se propisi moraju poštovati

Prethodno su i u karlovačkoj Prirodoslovnoj školi utvrđene nepravilnosti prilikom upisa, pa je ravnatelj Damir Jakšić pozvan na odgovornost i smijenjen. Cijela se stvar oko upisa počela raspetljavati sa slučajem škole u Kaštelama, nakon čega je ministar Jovanović najavio poslati inspekcije u sve hrvatske škole kako bi provjerile postoje li nepravilnosti u tim upisima.