ŠEST TEŠKO OZLIJEĐENIH

Učenica poginula u eksplozijama na jugu Italije

19.05.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Ispred srednje obrtničke škole u talijanskom gradu Brindisiju, nekoliko minuta prije početka nastave, eksplodirale su dvije podmetnute bombe. Jedna 16-godišnja učenica je poginula, a šestero učenika teško je ozlijeđeno

Bombe su bile skrivene u dvije naprtnjače ostavljene u kanti za otpadni papir neposredno pokraj školskog ulaza. Eksplozija se dogodila u vrijeme kada učenici ulaze u školu.

Škola nosi ime supruge slavnog anitmafijaškog suca Giovannija Falconea. Sudac Falcone, njegova supruga i troje čuvara ubijeni su prije 20 godina, 23. svibnja 1992., u atentatu sicilijanske mafije koja je aktivirala 500 kg dinamita na autocesti između središta Palerma i zračne luke.

Za današnju tragediju nitko još nije preuzeo odgovornost. Inače, u tom dijelu Italije djeluje zločinačka organizacija Sveta kruna zajedništva, najmanja od svih talijanskih mafijaških skupina.

Eksplozija se dogodila samo nekoliko dana prije godišnjice atentata na Siciliji i neposredno prije dolaska šefa antimafijaškog ureda u taj kraj.

Bombu je, kako se čini, napravio amater, pa policija ne isključuje ni mogućnost da je riječ o duševnom bolesniku ili pak zločinu iz strasti.

U posljednjih nekoliko mjeseci anarhisti su napali nekoliko zgrada porezne uprave te poreznike. Zato su vlasti diljem Italije rasporedile dodatnih 16.000 policajaca, a 550 osoba dobilo je tjelesne čuvare. Ovo je, međutim, prvi put da je meta atentata škola.