BEOGRADSKO SUĐENJE

'Ubojstvo Pukanića vrijedno 1,5 milijun eura'

30.11.2010 u 19:07

Bionic
Reading

Na suđenju Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, tročlanom beogradskom dijelu skupine optužene za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, svjedok Tomislav Marjanović u utorak je potvrdio navode iz optužnice, izjavivši kako je Jocić preko Slobodana Đurovića obećavao 1,5 milijuna eura za Pukanićevo ubojstvo

Ispitan videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, Marjanović je kazao kako je ubojstvo planirano u stanu prijatelja Roberta Matanića, Daria Anića, te da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), zatim Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović, te da je u nekoliko navrata dolazio Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića.

'Jednom smo u stanu bili ja, Robert i Đurović, kada je Đuroviću zazvonio telefon i on je, po završetku razgovora, kazao kako je razgovarao s Jocićem i da mu je Jocić poručio da nam prenese kako će nam za obavljeni posao platiti 1,5 milijuna eura i da će biti i nekog bonusa te da novac nije problem', kazao je Marjanović, koji je u procesu zagrebačkom dijelu skupine ranije ispitan kao krunski svjedok.

U stanu se, kako je naveo, u sklopu planiranja ubojstva vodila rasprava između Roberta Matanića i Milovanovića o tome kako ubiti Pukanića, pri čemu je Matanić bio za ubojstvo snajperom, dok je Milovanović htio da to bude učinjeno eksplozivom jer snajper može zatajiti.

Dogovoreno je, po Marjanovićevim riječima, da se odabere eksploziv, a da snajper bude rezervna opcija.

Okupljanje u povodu Pukanićeva ubojstva započelo je, po riječima svjedoka, nakon povratka Matanića iz zatvora u Bugarskoj, kada im je Matanić kazao kako treba ubiti Pukanića zbog pisanja nekih članaka 'o duhanskoj mafiji i još nekim stvarima' te da će poslije toga posla 'svi moći u mirovinu'.

Posvjedočio je kako su se tih dana podijelili u dvije skupine koje su Pukanića pratile različitim vozilima, te da je jednog dana došao Đurović i rekao kako ima informacije da će Pukanić uskoro napustiti Hrvatsku te da se požuri s njegovim ubojstvom.

'Robert mu je rekao da ima prave ljude za to i da se ne brine. Đurović mu je tada dao oko 15 tisuća eura za opremu i prateće troškove', kazao je Marjanović te dodao kako je Matanić potom Mafalaniju davao upute kako i gdje nabaviti opremu.

Marjanović je kazao kako se tih dana posvađao s Matanićem, koji mu je rođak, da se potom odlučio povući iz posla, te da je nakon nekoliko dana iz medija doznao da je Pukanić ubijen.

Naveo je kako se sjeća da je Milenko Kuzmanović trebao preko svojih veza u Srbiji osigurati dokumente za bijeg nakon ubojstva, ali da ne zna detalje jer se povukao iz svega nekoliko dana prije zločina.

Marjanovićevo svjedočenje nastavljeno je tijekom popodneva.