UDRUGA STRADALIH UPOZORAVA

'Ubojice za volanom' često dobiju samo uvjetnu kaznu

16.02.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu uključit će se svojim prijedlozima i primjedbama u izradbu prijedloga novog kaznenog zakona kako bi se otklonile nelogičnosti vezane uz prometne delikte, koje se često kažnjava samo uvjetnom zatvorskom kaznom, čime se obezvrjeđuje ljudski život i javnosti šalje loša poruka

Predstavnici udruge rekli su novinarima nakon razgovora s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem kako im je ponuđena daljnja suradnja te su izrazili nadu da će većina njihovih primjedaba i prijedloga biti prihvaćena u prijedlogu novog kaznenog zakona, koji bi trebao biti gotov u ožujku.

Udruga je posebno ogorčena sudskom praksom, u kojoj se kazne za izazivanje prometne nesreće svode na minimum umjesto da se kreću od minimuma do maksimuma predviđenih kazni.

Predsjednik udruge Nebojša Čelica naveo je nekoliko primjera neusklađenosti sadašnjeg zakona.

Jedan od takvih primjera je da ubojica u prometu prođe bez i jednog dana zatvora, bez oduzimanja vozačke dozvole, bez negativnog boda i bez kune kazne, dok vozač koji se nije vezao ili nije stavio kacigu plaća novčanu kaznu i dobije negativne bodove iako nikome nije ugrozio život, rekao je Čelica.

Primjerice, u Puli je mladi muzičar za tri stabljike marihuane dobio dvije godine zatvora, a uzgajao ih je za svoje potrebe, a otac koji je provalio u ljekarnu da bi nahranio svoju djecu i uzeo lijekove dvije godine uvjetno, dok jedan ubojica u prometu prođe samo s uvjetnom kaznom, naveo je predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu.

Riječ je očigledno o pogubljenim vrijednostima po kojima je ljudski život obezvrijeđen i praktično ne vrijedi ništa, što dokazuju niske presude koje sve više teže k uvjetnim kaznama i minimalnim kaznama do jedne godine koje se pretvaraju u rad za opće dobro, ocijenio je Čelica.

Udruga ističe da po sadašnjoj praski, osobe u zatvorima otvorenog ili poluotvorenog tipa imaju četiri slobodna vikenda mjesečno, koji im se uključuju u odsluženje kazne, a što je još strašnije oni mogu upravljati osobnim vozilima jer im zbog previda u zakonu nisu oduzete vozačke dozvole. Nisu računali da će ljudi u zatvoru voziti. To se može usporediti sa slučajem u Zagrebu gdje je grupa dok je bila u zatvoru tijekom slobodnih vikenda vršila provale i pljačke, upozorio je Čelica.

U Udruzi smatraju da su u Hrvatskoj potrebni educirani i iskusni suci koji mogu rješavati složene predmete iz prometa, posebno, kako su rekli, kada su roditelji tih ubojica tajkuni, pa oni prolaze s jednogodišnjom uvjetnom kaznom.