HOSOVCI NA 'ZADATKU'

Ubojicama obitelji Olujić smanjene kazne

Bionic
Reading

Odlukom Vrhovnog suda RH trojici od petorice bivših pripadnika HOS-a, osuđenih za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić u Cerni nedaleko od Županje počinjeno 17. veljače 1992. godine, smanjene su zatvorske kazne

Petorica HOS-ovaca su na Županijskom sudu u Vukovaru u veljači 2008. godine, nakon 11 mjeseci suđenja, nepravomoćno bila osuđena na ukupno 57 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija

Presudu je izreklo Vijeće za ratne zločine ŽSV-a na čelu sa sucem Antom Zeljkom, a optužnica je bivše HOS-ovce teretila da su supružnike Radomira (38) i Anicu Olujić (37), te njihovo dvoje djece Milenu (16) i Marka (13) ubili hicima iz vatrenog oružja u njihovoj kući u Radićevoj ulici 51a u Cerni.

Sudilo im se pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a sve petorica negirala su krivnju. U optužnici se navodilo kako su Olujićevi ubijeni u predvečerje, sa 40-ak hitaca iz vatrenog oružja, dok pokušaj miniranja kuće s mrtvim tijelima nije uspio zbog nestručno postavljenog eksploziva. Kao motiv navodila se srpska nacionalnost Radomira Olujića, ali i saznanja optuženih o „crnoj aktovci s novcem“.

Rekonstrukcija ubojstva obitelji Olujić

Umirovljeni pukovnik HV-a Tomislav Madi (48) zvan Chicago, tada zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u sastavu HV-a, bio je osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora jer je izdao zapovijed „da se pobiju četnici za koje on zna“ te uzmu dragocjenosti i kuća minira, a Vrhovni sud, odlučujući po žalbama, kaznu mu je preinačio na 15 godina.

Mariju Juriću (35) i Davoru Laziću (35) potvrđene su prvostupanjske presude od 12 odnosno 7 godina zatvora, dok je Zoranu Poštiću (35) kazna smanjena sa osam na 7 godina zatvora.

Miji Starčeviću (52) zatvorska kazna od 10 godina preinačena je na osam godina.

Prema tekstu prvostupanjske presude, Chicago je izdao zapovijed, Jurić i nepoznata osoba pod nadimkom Bosanac usmrtili su Olujiće pucajući iz kalašnjikova i škorpiona, za to su vrijeme Poštić i Lazić u premetačini našli 1500 DEM i zlatni nakit, dok ih je vozač Starčević čekao u svom Mercedesu.