TRAGEDIJA BEZ KRAJA

Ubojica navijača Sarajeva pobjegao policiji

06.10.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Blokada središta Sarajeva koja je uspostavljena u znak prosvjeda zbog izgreda u Širokom Brijegu prekinuta je u noći između ponedjeljka i utorka nakon što su iz širokobriješkog pritvora puštena sedmorica navijača nogometnog kluba Sarajevo. Njih je u Sarajevo iz Širokog Brijega dopratio dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo

On je odmah nakon nedjeljnih izgreda u kojima je ubijen 24-godišnji Vedran Puljić otputovao u Široki Brijeg kako bi s predstavnicima vlasti Zapadnohercegovačke županije razmotrio mjere koje treba poduzeti ne bi li se stanje smirilo. U međuvremenu je identificirana i osoba koja bi mogla biti odgovorna za Puljićevu smrt pa je i to doprinijelo smirivanju napetosti među navijačima Sarajeva. Komesar policije Zapadnohercegovačke županije Zoran Galić potvrdio je kako se policiji dragovoljno predao 41-godišnji Oliver Knezović koji je priznao kako je tijekom izgreda u nedjelju pucao iz strojnice. Dodatna istraga tek treba utvrditi jesu li hici koje je on ispalio doista usmrtili Puljića.

Knezović je, prema posljednjim informacijama, pobjegao pola sata nakon ponoći iz ruku sudske policije, potvrdio je Damir Čutura, portparol MUP-a ZHK. Čutara je za Sarajevo-x.com rekao da je MUP ZHK od Sudske policije dobio dojavu u 00:30 sati da je Knezović pobjegao. On je rekao da policija radi sve na pronalasku osumnjičenog, ali da za više detalja pitamo Sudsku policiju. Novinar BHT 1 kazao je za Sarajevo-x.com da Oliver Knezović ipak nije policijski službenik, kako je prvobitno objavljeno.

Prema informacijama koje je također potvrdila policija Knezović je tijekom rata u BiH bio pripadnik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta. Patolog Hamza Žujo koji je obavio obdukciju tijela poginulog Puljića u ponedjeljak je izjavio kako je nalaz pokazao da je on usmrćen hicem iz pištolja koji mu je ispaljen u glavu. Sarajevski mediji i u utorak prenose brojne izjave navijača Sarajeva koji za tragični ishod, među ostalima, krive i širokobriješku policiju tvrdeći da su policajci rabili vatreno oružje.

Prosvjedima navijača Sarajeva u središtu glavnog grada BiH u ponedjeljak su se pridružili brojni građani pa i navijači suparničkog nogometnog kluba Željezničara. Odmah pod dolasku u Sarajevo u ponedjeljak navečer, prosvjednike je posjetio i popularni izbornik nogometne vrste BiH Miroslav Blažević

'Ovo je nacionalna tragedija. Do jučer sam mislio da mi je utakmica u Estoniji najvažnija stvar u životu a sada je to ova tragedija', kazao je Blažević kojega narednog vikenda čeka teška utakmica s izabranom estonskom vrstom u okviru kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi. Zbivanja u Širokom Brijegu Blažević je opisao sramotnima pozvavši istodobno političare da napokon počnu raditi na ujedinjavanju BiH.

Iako su nakon izgreda u Širokom Brijegu otkazana sve utakmice kupa BiH koje su trebale biti igrane u srijedu, za sada nema naznaka da će biti prekinuto i nogometno prvenstvo te države. Javnost i mediji u BiH istaknuli su i činjenicu da ta država još uvijek nema zakon o sportu koji bi, među ostalim, regulirao i problem nasilja na stadionima. Ministarstvo civilnih poslova BiH prijedlog takvog zakona uputilo je u parlamentarnu proceduru još prije osam godina. Taj zakon nikada nije usvojen, jer ga nisu podržali zastupnici iz Republike Srpske. Oni traže da reguliranje svih pitanja iz oblasti sporta bude prepušteno isključivo entitetima.