UMJETNIK PAVO MAJIĆ OPTUŽUJE

Ubojica Darka Glavana je poznati prevarant

21.07.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Nakon tragične pogibije glazbenog kritičara Darka Glavana i uhićenja Marija Novaka, osim Novakova bijega s mjesta nesreće, osobito šokantno je bilo saznanje i objava činjenice da je vozač-ubojica nakon nesreće najnormalnije sjeo pred računalo, skinuo fotografije s koncerta i potom ih još postavio na Facebook

Takav primjer moralne izopačenosti nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni splitskog grafičara i umjetnika Pavu Majića. On je već imao prilike upoznati lik i djelo samozvanog fotografa Marija Novaka koji je u New Yorku pod izlikom promoviranja hrvatske umjetnosti i autora u SAD-u, zapravo varao naše umjetnike iz zemlje i svijeta. Majić nam je u razgovoru potvrdio da je Novak iza sebe ostavljao pravu pustoš, galerije u dugovima i neplaćene račune.

Poslovni prostor za galeriju koji je iznajmio u centru New Yorka nije uopće plaćao i nakon nekog vremena je ta galerija zatvorena, a djela hrvatskih autora se prodavala za namirenje nastalih obaveza. Novak je već bio u sljedećem pothvatu. Majić ima dokumentaciju o 14 svojih grafika do kojih više nije mogao doći. Na pitanje što ga je ponukalo da, nakon tragičnog konteksta u kojem je saznao da je Novak u zemlji, prijavi policiji njegove prevare, Majić nam je rekao da se nada da će i druge žrtve Novakovih manipulacija progovoriti o tome, tim više što se u nekim medijima i njega već prikazuje kao žrtvu nesretnih okolnosti.

Pavo Majić

Poznati splitski grafičar i slobodni umjetnik, vlasnik galerije Naranča u centru Splita najpoznatiji je po svom ciklusu grafika u tehnici sito-tiska, a u čast velikih pjesnika Tina Ujevića i Jima Morissona. Novu monografiju s Tinovim pjesmama na hrvatskom i engleskom jeziku, ilustriranu Majićevim grafikama, nedavno je poklonio svojoj poznanici i štovateljici njegovog likovnog izričaja Patti Smith, za nedavnog nastupa u Zagrebu.

Po njegovim saznanjima od kolega iz New Yorka, Novak se trenutno i ne može vratiti u SAD jer je i tamo pod istragom pravosudnih organa. Ironija je i činjenica da je je Mario Novak većinu tih prevarantskih aktivnosti pakirao u patriotsku propagandu i promociju Hrvatske i svakodnevno visio u konzulatu tražeći dotacije za svoje pothvate. Majić kaže da je nasreću bio oprezan i oštećen je za 14 grafika i desetak tisuća dolara, ali da su neke kolege prevarene za znatno veće iznose i pritom ostale bez vrijednih originala.

Valja se nadati da će hrvatsko pravosuđe odraditi svoje obaveze u tragičnom slučaju pogibije Darka Glavana, osobitog intelektualca, glazbenog kritičara i povjesničara umjetnosti i da će netalentirani fotograf i prevarant odgovarati za to nedjelo. S obzirom na sve okolnosti i saznanja, istraga bi morala biti temeljita jer ovakva reputacija vozača-ubojice otvara prostor sa svakojake spekulacije i javnost će morati biti pravovremeno i jasno informirana o slučaju.
Pavo Majić na kraju razgovora naglašava da je grafike zapravo odavno prežalio, ali gubitak prijatelja Darka Glavana s kojim se družio ne može nikako.