NA DOPUSTU

Ubio se šef Pinochetove tajne policije

30.09.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Bivši šef čileanske zloglasne tajne policije u doba Augusta Pinocheta počinio je samoubojstvo vatrenim oružjem u svome domu u Santiagu kamo je stigao na privremeni dopust iz zatvora gdje je služio desetgodšnju kaznu dosuđenu zbog kršenja ljudskih prava, otmica i mučenja u 17 godina diktature, izvijestio je u ponedjeljak BBC

Odlanier Mena (87), bio je zapovjednik Središnje nacionalne obavještajne agencije od 1977., a od 2009. izdržavao je kaznu u zatvoru Cordillera u Santiagu, čije je zatvaranje prošli tjedan najavio predsjednik države zbog navoda da je to bila luksuzna kaznionica s nizom privilegija za osuđenike iz bivšeg režima.

Mena je poznat po svojoj ulozi u 'Karavani smrti', vojnom eskadronu koji je diljem Čilea uklanjao protivnike režima nakon Pinochetova državnog udara 11. rujna 1973.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera najavio je da će zatvoriti 'Cordilleru', a osuđenike premjestiti u zatvor Punta Peuco, drugu kaznionicu u kojoj su smještene osobe osuđene za kršenja ljudskih prava.

Mena je kaznu izdržavao s devet drugih osuđenika iz bivšeg režima i jedini je imao pravo na privremene izlaske.

Procjenjuje se da je u 17 godina čileanske diktature ubijeno više od 3.200 ljudi, 38.000 bilo je mučeno, a stotine je nestalih.