INTERNETSKI TEROR

Ubijeno troje tinejdžera s Facebookove liste za odstrel

25.08.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Troje tinejdžera koji su se našli na popisu kolumbijske liste za odstrel objavljene na Facebooku ubijena su u posljednjih deset dana

Federalna policija objavila je u subotu da ne zna tko je na internetskoj društvenoj stranici 17. kolovoza objavio popis od 69 imena. Osobama s popisa dan je ultimatum da u roku od tri dana napuste grad Puerto Asis na jugoistoku zemlje, jer će u protivnom biti smaknute.

U tom dijelu Kolumbije operiraju banda kriminalaca Los Rastrojos i marksistička gerilska skupina Revolucionarne oružane snage (FARC).

'Policija je u početku mislila da se radi o šali', objasnio je društveni pravobranitelj Volmar Perez Ortez

Učenik Diego Ferney Jaramillo (16) i prodavač CD-a Eibart Alejandro Ruiz Munoz (17) ubijeni su 15. kolovoza. Njihova su imena dva dana kasnije pronađena na popisu. Šesnaestogodišnji učenik Norbey Alexander Vargas ubijen je 20. kolovoza, a u istom napadu ranjen je Juan Pablo Zambrano Anacona koji se dao u potjeru za ubojicama.

Kolumbijski mediji jučer su javili da je lista za odstrel u Puerto Asisu izazvala paniku pa su neki roditelji svoju djecu poslali van grada.

Na internetu je osvanuo još jedan popis sa 31 imenom žena.

Jedan korisnik Facebooka pod imenom JulianEco objavio je post u kojem kaže da je situacija u Puerto Asisu napeta, jer se 'društvena stranica koristi za dolijevanje vatre na sukobe u Kolumbiji'.

Korisnik Twittera hugoparragomez ubojstva povezuje s trgovinom drogama.

'Ovo što se događa u Puerto Asisu ozbiljna je stvar, slično kao i u Medellinu. Policija treba uspostaviti nadzor nad situacijom. Tko istražuje ove slučajeve?' pita twitteraš.

Policija tvrdi da ozbiljno shvaća prijetnje te da je u grad poslala istražitelje iz Bogote. U cijeli slučaj uključeni su i stručnjaci za internet. Vlasti su ponudile nagradu od oko 2.750 dolara za sve informacije o ubojstvima.

Federalni javni pravobranitelj ističe da banda Los Rastrojos 'provodi nasilje, rješava sukobe u zajednici, postavlja pravila života i ponašanja, zastrašuje i kažnjava prodavače i konzumente droge, prostitutke i svodnike, ljude s kriminalnom prošlošću te čelnike društva, poslovne ljude i taksiste'. Perez upozorava da je u istom području aktivna i marksistička gerila poznata po nazivu FARC.

Predstavnici Facebooka još nisu reagirali na vijest.