NEMIRNO U IRAKU

Ubijeno sedam talaca zatočenih u crkvi

01.11.2010 u 07:51

Bionic
Reading

Sedam talaca je poginulo a najmanje 13 je ranjeno u nedjelju navečer u sirskoj katoličkoj crkvi u Bagdadu, nakon otmice koju su izveli pobunjenici, a koju su prekinule iračke snage uz potporu američkih vojnika, prenosi AFP

Prema izvorima iz ministarstava unutarnjih poslova i obrane, sedam je talaca poginulo, a između 13 i 20 ih je ranjeno. U trenutku napada u crkvi je bilo četrdesetak vjernika.

Pobunjenici su u nedjelju navečer u crkvi zatočili vjernike i dvojicu svećenika dok su bili na misi u sirskoj katoličkoj crkvi Sayidat Al-Najat u središtu Bagdada.

Po riječima kaldejskog biskupa, tražili su oslobađanje terorista u Iraku i Egiptu.

Nekoliko sati nakon otmice, iračke sigurnosne snage napale su pobunjenike, uz potporu američkih vojnika, koji unatoč tome što je njihova misija završila u kolovozu, mogu primijeniti silu ako su napadnuti ili ako Irak zatraži njihovu pomoć.
Policijski zapovjednik koji je sudjelovao u operaciji potvrdio je da je jedan od pobunjenika aktivirao eksploziv koji je nosio u prsluku kada su se policijske snage pokušale probiti u crkvu.

'Oslobodili smo taoce, ali nažalost sedam ih je poginulo, dok je dvadeset ranjeno', rekao je dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova.

'Ubili smo osam terorista koji su bili u crkvi', rekao je jedan od iračkih vojnika koji su sudjelovali u operaciji.

Prema podacima crkve u Iraku je 1980. bilo 2,89 posto (378.000) katolika, a 2008. samo 0,94 posto (301.000).
Krajem 2008. u ciljanim napadima ubijeno je 40 kršćana, što je izazvalo odlazak 12.000 kršćana iz Mosula.
Između 14. i 23. veljače 2010. osam kršćana je ubijeno u Mosulu i okolici.