PRIJATELJI ŽIVOTINJA UPOZORAVAJU

Ubijeno 50-ak pasa iako nisu bili zaraženi bjesnoćom!

18.06.2012 u 13:15

Bionic
Reading

'Veterinarski inspektori Miljenko Jurjević, Marica Cikojević i Ljerka Fučkala prošli petak ubili su oko 50 životinja u zagrebačkom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, skloništu udruge Noina arka i u domovima ljudi koji su nedavno udomili pse, a danas su nastavili s ubijanjima', tvrde to iz udruge Prijatelji životinja

Bandić: I ja sam prijatelj životinja

Sklonište u Dumovcu kao institucija grada Zagreba primjer je drugim skloništima po kvaliteti svojeg rada i jedno je od rijetkih u Hrvatskoj koje ne ubija pse nakon 60 dana boravka u Skloništu. Gradonačelnik Milan Bandić na novinarsko je pitanje vezano za ovaj slučaj, samo naglasio da on za to ne zna te kako je i on prijatelj životinja.

Iz ove udruge kažu kako inspektori dolaze u domove tvrdeći da provode nadzor pa pred 'vrištećom djecom' ubijaju ljubimce. Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se priopćenjem u kojem pravda ubijanje tobožnjom opasnosti od bjesnoće zbog šteneta koje je udomljeno prije mjesec dana iz Dumovca u Samobor.

Prijatelji životinja pak tvrde kako su inspektori 'zlonamjerno iskoristili smrt šteneta kao izliku za ubijanje i necijepljenih i cijepljenih životinja'. Ubijeni psi u Dumovcu bili su u karanteni, njihovo ponašanje i zdravlje stalno prati stručno osoblje Dumovca i nisu nikoga ugrožavali niti su predstavljali prijetnju drugim životinjama ili ljudima, tvrde.

'Životinje nisu prošle trokratni pregled tijekom deset dana radi utvrđivanja bjesnoće niti je testirana visina antitijela, titra, na bjesnoću u njihovoj krvi, već ih je inspekcija ubila na licu mjesta. Obdukcijom dosad ubijenih životinja utvrđeno je kako nijedna nije imala bjesnoću. Usprkos tome, veterinarska inspekcija nastavlja smrtonosni pohod na zdrave životinje!'

Prijatelji životinja traže od Ministarstva poljoprivrede da hitno zaustavi 'mahniti pohod svojih inspektora na nesretne pse i sankcionira protuzakonito djelovanje inspektora'. Udruga poziva građane na prosvjed u ponedjeljak, 18. lipnja 2012. u 13 sati ispred Uprave veterinarstva (Planinska ulica 2) i u utorak, 19. lipnja 2012. u 13 sati ispred Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78), a prosvjedi će se nastaviti i dalje. Traži trenutno zaustavljanje ubijanja životinja, sankcioniranje i otkaz odgovornih veterinarskih inspektora i njihovih nadređenih i poziva građane da pišu Ministarstvu poljoprivrede, Vladi i inozemnim organizacijama, kako bi se spasili ostali ugroženi psi.