'BJEŽI, BJEŽI ODAVDE!'

Ubijeni policajac spasio majku s djetetom

07.05.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon što je policija zaprimila dojavu građana o pljački Raiffeisen banke u Sesvetama, na mjesto događaja je poslala dvije ophodnje sa šest policajaca, među kojima je bio i pripravnik Ivan Grbavac. Baš u tom trenutku u poslovnicu je namjeravala Melita K. s dvogodišnjim kćeri

'Bježi. Bježi odavde', poviknuo je policajac ženi i odgurnuo ju od vrata, piše Jutarnji list. Žena je s djetetom pala na tlo, a sve što se događa iz dvorišta obiteljske kuće je promatrao Melitin suprug Davor te potrčao prema banci, zgrabio ženu i dijete i sklonio ih u kuću.

Davor je u šoku ispričao kako su bježeći prema kući čuli pucnjavu, a kasnije du doznali da je nastradao policajac koji Meliti i djetetu nije dao da uđu u banku i tako im spasio živiot. 'Ne znam što bi bilo da se taj policajac nije na vrijeme pojavio ispred poslovnice. Možda danas ne bih više imao ženu i dijete', ispričao je Davor i dodao da kada je dotrčao do kuće, okrenuo se i vidio naoružanog pljaškaša kako trči prema naselju Luka.

A u obitelji Grbavac tuga i očaj. 24-godišnji Ivan tek je završio policijsku akademiju. Nije imao ni tjedan dana radnog iskustva. Mlad i neiskusan sinoć je bačen u rafalnu paljbu. Ubijen je na licu mjesta. Obitelj je ogorčena. 'Razočarani smo u državu, u policiju, u sve...Spremili su djecu bez pancirke, bez ičega, oni se okolo šminkaju, a djeca nemaju ni pancirke, tako nije bilo ni u ratu', izjavio je ivanov stric Stipe Grbavac.

Ante Ćurić, ujak ubijenog policajca, prisjetio se kako je njegov nećak Ivan prošle godine sudjelovao u intervenciji u KB-u Dubrava kad je policajac u samoobrani ubio kršitelja zakona koji je prijetio HIV-om.

Hrabrim pothvatima mladog policajca nema kraja, jer njegov ujak kaže da je, još kao pripravnik, bez pištolja bio u akciji hvatanja provalnika u kiosk. 'Goloruk je krenuo lov na provalnike s noževima i uhvatio jednog od njih, a njegova policijska postaja u Sesvetama mu je zbog toga dala pohvalnicu. Zbog toga sam Ivanu prije nego što će dobiti pištolj, dao neke savjete, prije svega da ne ulijeće nesebično u vatru', zaključio je Ćurić.

Ubojica i pljačkaš Kazimir Dužnović i ubijeni Grbavac poznavali su se iz viđenja još iz djetinjstva, izlazili su u isti kafić i živjeli u susjedstvu, udaljeni svega stotinjak metar, piše Dnevnik.hr.

Bernard Bilić, vlasnik kafića u kojemu je Ivan svaki dan pio kavu, priča kako je samo prije tjedan dana Ivan s njima proslavio primanje u policiju. 'Sve nas je počastio, tu smo sjedili za tim stolom. Za njega mogu riječi samo riječi hvale. Otišao je jedan zaista dobar čovjek. Bio je baš pravi dečko i bio je stvarno sretan kad je dobio tu značku', kaže Bernard jedva suzdržavajući suze.

Komemorativni skup povodom tragične pogibije policijskog službenika Ivana Grbavca održat će se u petak u 11 sati na Policijskoj akademiji u predvorju Policijske škole, Avenija Gojka Šuška 1. Posljednji ispraćaj bit će istog dana u 15 sati na groblju Markovo polje.