STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA

Ubijeni dupin imao udomitelja?

24.08.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Nepoznati je počinitelj namjerno harpunom pogodio dobrog dupina dugog gotovo tri metra i teškog 300 kilograma

'Ne znam uopće kako bih komentirao ovaj događaj. Mi smo ovdje svi ostali zapanjeni činjenicom da u današnje doba ima ljudi koji mogu tako nešto učiniti', kazao je biolog  istraživač Plavog svijeta Grgur Pleslić.

Radi se o vrsti 'dobri dupin', koja je u Jadranu i najbrojnija, ali je rasprostranjena u cijelom svijetu. Također, vrsta dobrog dupina vrlo je popularna budući da su ove ljupke životinje i filmski vrlo eksploatirane.


Kako kažu Plavom svijetu, nesretni dupin pogođen je harpunom u leđni dio tijela s desne strane, nešto ispred leđne peraje. Pretpostavljaju da je harpun ušao u tijelo nesretnog dupina odozgo između rebara te je uzrokovao unutrašnje ozljede koje su dovele do uginuća. Također, smatraju da dupin vjerojatno nije odmah uginuo, jer je prema dojavi bio živ i nasukan na obali kad je prvi put opažen.

U Plavom svijetu, organizaciji koja se od 1999. sustavno bavi proučavanjem dupina, smatraju da je ubijeni dupin već odrasla životinja s jasnim oznakama na leđnoj peraji. Inače, putem organizacije Plavi svijet moguće je usvojiti dupina što je do sada učinilo više od 800 pojedinaca te domaćih i stranih tvrtki ili pak institucija.

Naime, jednokratnom simboličnom uplatom od 150 ili 250 kuna postajete 'udomitelj' simpatičnog dupina o kojem potom dobivate povratne informacije kao što su: s kim se druži, ima li mlade, kamo se kreće i slično. Kao usvojitelji, naročito su se iskazale škole, a ovih dana slijedi i analiza podataka upravo završenog prebrojavanja dupina u Jadranu avionskim snimanjem iz zraka, što je realizirano u suradnji s Institutom u Rimu.

Nažalost, osim ljubitelja dupina, očito ima i onih kojima su ove prekrasne životinje mrske. Ponekad znaju ribarima strgati mreže, no sasvim su bezopasne, a kako su k tome i zaštićena vrsta – ne smije ih se ubijati.

'S obzirom na mjesto ozljede i kut ulaska harpuna, moguće je zaključiti da je dupin vjerojatno ubijen iz velike blizine, dok se nalazio ispod ili u blizini pramca broda', smatraju u Plavom svijetu. Detaljnom analizom fotografija, pokušat će utvrditi pripada li ubijeni dupin katalogu poznatih odnosno udomljenih dupina. Tijelo ubijenog dupina jučer je prevezeno na Veterinarski fakultet u Zagreb gdje će se obdukcijom točno utvrditi uzrok uginuća.