AFGANISTAN BIJESNI

Ubijena trojica napadača na UN-ov kompleks

25.02.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Najmanje su trojica prosvjednika ubijena a 47 je ranjeno u napadu na UN-ov kompleks u Kunduzu, na sjeveru Afganistana, petog dana protuameričkih prosvjeda zbog paljenja Kurana u američkoj vojnoj bazi, doznaje se u subotu od medicinskog izvora.

Sukob prosvjednika i redarstvenih snaga u Kunduzu još traje, a specijalne policijske snage štite UN-ov kompleks zgrada okružen prosvjednicima, dok u raznim dijelovima grada gore trgovine, automobili i pokretna javna imovina.

'Podaci koje smo dosad primili iz bolnica govore da su tri osobe izgubile život, a 47 je ranjeno u prosvjedima tijekom dana', rekao je Sahad Mohtar, čelnik javnozdravstvene službe u Kunduzu.

Policija je u ranim poslijepodnevnim satima pucala na prosvjednike kako bi ih rastjerala, rekao je novinar agencije na mjestu događaja.

Denise Jeanmonod, glasnogovornica UN-ova ureda u Afganistanu (UNAMA), 'potvrdila je incident', rekavši da UNAMA 'procjenjuje stanje na licu mjesta', ali nije htjela reći ništa više 'zbog sigurnosti službenog osoblja' na mjestu događaja, čiji broj zasad nije poznat.

Oko 25 osoba poginulo je u prva četiri dana prosvjeda u Afganistanu, a više od stotinu je ranjeno u protuameričkim prosvjedima.

Bijes prosvjednika ne jenjava, unatoč isprikama koje je afganistanskom narodu uputio američki predsjednik Barack Obama i pozivima vlasti na mir. Kurani, svete muslimanske knjige, spaljeni su u utorak po nalogu američkog dužnosnika u američkoj vojnoj bazi Bagramu, sjeverno od Kabula.