BLIZU EGIPATSKE GRANICE

Ubijen izraelski vojnik i tri militanta

21.09.2012 u 20:27

Bionic
Reading

Tri naoružana militanata u petak su iz Egipta prešli u Izrael i ubili jednog izraelskog vojnika prije no što su i sami ubijeni, objavila je izraelska vojska

'Osujećen je veliki teroristički napad', rekla je glasnogovornica izraelske vojske pukovnica Avital Leibovich.

'Trojica terorista infiltrirali su se iz Sinaja u Izrael i otvorili vatru na vojnike izraelske vojske koji čuvaju granicu. Teroristi su bili dobro naoružani i nosili su eksplozivne naprave na tijelima', dodala je.

Leibovich je rekla da nema informacija o identitetu napadača ili njihovoj pripadnosti skupinama. Raniji su napadi pripisani palestinskim militantima iz Pojasa Gaze i njihovim pristašama koji su navodno ustanovili bazu na Sinaju.

Izvor iz egipatskih snaga sigurnosti je rekao da je jedan od napadača poginuo kada se aktivirala bomba koju je nosio, a da su druga dvojica ubijena u obračunu s izraelskim snagama. On je dodao da nacionalnost napadača još nije poznata.
Napad u petak bio je najmanje četvrti prekogranični napad u tek nešto više do godine dana, što izaziva duboku zabrinutost Izraela zbog sigurnosnog stanja na Sinajskom polutokou od svrgavanja režima Hosnija Mubaraka u Egiptu 2011. godine.

Izrael na granici postavlja ogradu kako bi spriječio priljev arapskih imigranata i poboljšao sigurnost a nada se dovršiti je do kraja godine. Leibovich je rekla da se napad u petak dogodio negdje na sredini granice na Sinaju, blizu područje Mount Harif, gdje se ograda još gradi.