AFGANISTANSKI PREDSJEDNIK:

'Ubijanjem civila NATO postaje 'okupacijska sila''

31.05.2011 u 11:13

Bionic
Reading

NATO-ova međunarodna koalicija mogla bi se pretvoriti u 'okupacijsku silu' u očima Afganistanaca nastavi li ubijati civile u svojim operacijama, upozorio je u utorak predsjednik države Hamid Karzai.

'Nastave li bombardirati afganistanske kuće, premda im je vlada to zabranila, neće se više smatrati snagom koja vodi rat protiv terorizma, već okupacijskom silom', rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji u Kabulu. 'A afganistanska povijest pokazala je kako se Afganistanci odnose prema okupacijskim snagama', upozorio je.

Karzai je u nedjelju uputio 'posljednje upozorenje' NATO-ovim snagama, posebice Amerikancima koji čine više od dvije trećine tih snaga, pozivajući ih da prekinu s nekim "jednostranim" operacijama pošto je u jednoj zračnoj akciji zabunom ubijeno 14 civila, među kojima dosta djece.

NATO se ispričao za tu pogrešku u ponedjeljak, a Karzai je rekao da je zapovjednike koalicije valjda 'stotinu puta' upozorio da se klone noćnih zračnih napada.

Kolateralne civilne žrtve, koje se najčešće događaju tijekom noćnih bombardiranja, najveći su izvor sukoba između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i zapadnih zemalja.