TUŽNA OBLJETNICA

U znak sjećanja pročitana imena svih žrtava Ovčare

20.11.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Imena svih žrtava ubijenih 20. studenog 1991, nedaleko od poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara, pročitana su na mjestu masovne grobnice na 20. obljetnicu jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Komemoracijom na Ovčari završen je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Vukovarci i njihovi prijatelji iz cijele Hrvatske još su se jednom, na tužnu obljetnicu, prisjetili svih žrtava Ovčare te položili ružu za svakog od njih na prostoru koji je nekad predstavljao masovnu grobnicu.

Izaslanstva su stradalničkih i braniteljskih udruga te lokalnih vlasti položila vijence i upalila svijeću kod spomen-obilježja. Održan je i prigodni program, nazvan 'Niste vi sami, mi smo s vama', koji je organizirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska tzv. JNA i paravojnih postrojbi u ratnu bolnicu iz te je zdravstvene ustanove izvedeno 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Odvedeni su na Ovčaru, gdje su i pogubljeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za preostalih 55 još uvijek traga.

Komemorativnom programu na Ovčari prethodio je novinarsko–književni susret 'Grad – to ste vi', posvećen novinaru, književniku i ratnom izvjestitelju Hrvatskog Radio Vukovara Siniši Glavaševiću, također ubijenom na Ovčari, te odavanje počasti zatočenicima logora Velepromet.

U dvorištu poduzeća Velepromet srpski je agresor u rujnu 1991. formirao prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo najmanje 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila.

U hangarima na Veleprometu, po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ubijeno je više od 700 branitelja i civila, a mnogi se i danas vode kao nestali. 'Nitko još nije odgovarao za zločine počinjene u Veleprometu, najvećem logoru u Europi nakon Drugog svjetskog rata', upozorio je Dragutin Guzovski, jedan od bivših logoraša.

Istodobno su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u mimohodu prošli od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do spomen-obilježja na Ovčari da bi i na taj način podsjetili na svoje očeve koji su dali živote za Hrvatsku.