TU ŽIVI DESET GODINA

U zametenoj spilji na Dinari HGSS pronašao pustinjaka!

11.02.2012 u 20:15

Bionic
Reading

Tijekom drugog ledenog vala pripadnici Gorske službe spašavanja imali su povećan broj intervencija, no ni približno kao prije tjedana dana

U subotu do 15 sati na području Dalmacije intervenirali su 26 puta, od toga 22 puta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na Dinari su imali i jednu izuzetno zanimljivu intervenciju – spašavali su muškarca koji nije želio biti spašen.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u petak su se tri sata probijali preko Bogovih staja prema Modrašu na Dinari ne bi li dospjeli do špilje Živa Kamenica u kojoj već godinama živi jedan pustinjak, 59-godišnji Vjeko Matković.

'Uočili su ga planinari. Preko ulaza u špilju navukao je šatorsko krilo i unutra loži vatru. Pretpostavili su da je ugrožen', objašnjava Mile Gverić iz Centra za socijalnu skrb u Vrlici.

Iz Centra je upućen poziv HGSS-u pa se njihova ekipa uputila provjeriti kakvo je Vjekino stanje, te su se nakon dugog probijanja po teškom terenu kroz snijeg uvjerili da je muškarac živ i zdrav. Nije im pošlo za rukom da ga prebace u civilizaciju. Ostavili su mu zalihe hrane i vode dostatne za pet do šest dana.

'Vjeko je već 10 godina u planini. I ne želi živjeti nigdje drugdje. Nije baš druželjubiv. Ima on i brata u obližnjem selu Jezović, ali ne želi živjeti ni kod njega', govori Gverić za Jutarnji list