ženski kriminal

U zamci letećih Venera: Što je zajedničko francuskoj trgovkinji voodoo seksom, poljskoj ubojici muža i hrvatskoj dilerici oružja?

12.01.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Među 18 najtraženijih kriminalki u EU na listi Europola nalazi se i jedna Hrvatica. Europolova kampanja 'Kriminal nema spola' dokazuje da su žene u kršenju zakona sve ravnopravnije s muškarcima. Stopa zločina tri desetljeća u zapadnom svijetu pada, a broj zločinki raste. U posljednjih dvadesetak godina u svijetu je broj zatvorenica porastao za više od polovine, dok je broj muškaraca iza rešetaka rastao samo za petinu. U britanskim gradovima broj uhićenih žena od 2015. do 2016. porastao je za 50 posto

Traži se: Rogić, Zorka; Spol: žena; Datum rođenja: 9. veljače,1991; Boja očiju: smeđa; Prosječna visina: 150 centimetara; Nacionalnost: Hrvatica; Zločin: nezakonita trgovina opojnim drogama i psihotropnim tvarima, nezakonita trgovina oružjem, municijom i eksplozivima.

Stanje slučaja: Istraga u tijeku...

Zorka je jedna od 18 najtraženijih kriminalki u Europskoj uniji za kojom je Europska policijska agencija (Europol) raspisala međunarodnu tjeralicu. Dio je to Europolove internetske kampanje 'Kriminal nema spola', pokrenute ljetos u 21 državi Europske unije, uključujući Hrvatsku.

'Ideja je privući što veći broj internetskih posjetitelja, jer nam iskustvo kazuje da što više očiju vidi tražene bjegunce, veća je šansa za njihovo lociranje i uhićenje', objašnjava glasnogovornica Europola Tine Hollevoet za France-Presse.

Na Europolovu portalu interaktivno se iznose podaci o osumnjičenim osobama, s licima skrivenim iza maski. Dok čitate opis zločina, maska polako pada i na kraju možete vidjeti je li počinitelj muškarac ili žena.

S liste Europola Francuska tako traži nigerijsku državljanku Jessicu Edosoman, u bijegu od 2007., optuženu za organiziranje lanca prostitucije. Ona je iz nigerijske provincije dovela 60 žrtava u Lyon, obećavši im bolju budućnost u Zapadnoj Europi, a dolaskom u Francusku djevojke bi podvrgavala woodoo 'juju' obredima da ih psihološki slomi te potom slala u bordele da unedogled otplaćuju troškove putovanja. I ruska policija traži Elenu Puzirević zbog lifranja ruskih djevojaka u španjolske bordele.

Traga se za Poljakinjom Dorotom Kažmierskom zbog ubojstva muža. Zbog ubojsta ženske osobe na izrazito okrutan način latvijska policija traga za Angelinom Sačjukom, belgijska iz istih razloga lovi Hildu Van Acker, osuđenu na doživotni zatvor, a mađarska krijumčarku droge Ildiko Dudas zbog zlostavljanja vlastite djece, jer ih je zlorabila u ilegalnom poslu.

'Rodni jaz'

Ovom kampanjom Europol razbija stari mit o muškarcima kao gotovo jedinim počiniteljima grozota. Doduše, među više od dva milijuna stanovnika američkih zatvora, 93 posto ipak su muškarci. Oni čine 73 posto svih uhićenja, 80 posto ih je među optuženima za nasilna kaznena djela, a 90 posto su ubojice. Žena nema ni među pomahnitalim masovnim ubojicama, tako čestim u Sjedinjenim Državama. To je ono što kriminolozi nazivaju 'rodnim jazom'.

  • +8
El Chapo Joaquín Archivaldo Guzmán Loera - najmoćniji kralj narkotika od kolumbijskoga narkobosa Pabla Escobara Izvor: Pixsell / Autor: ALEJANDRO AYALA/XINHUA/PIXSELL

Međutim, posljednje analize i izvješća kriminologa o zločinima u svijetu govore o nečemu novom: dok stopa kriminala posljednja tri desetljeća u zapadnom svijetu pada, broj mladih žena osuđenih zbog nasilnih zločina u nekim zapadnim zemljama stalno raste.

U nekim britanskim gradovima broj uhićenih žena od 2015. do 2016. porastao je za 50 posto, piše The Guardian. Broj zatvorenica na globalnoj razini od prijelaza stoljeća porastao je za više od polovine, dok je broj zatvorenika u istom razdoblju rastao samo za petinu, kaže izvješće Instituta za istraživanje kriminalističke politike na Sveučilištu u Londonu iz 2017. Žene i djevojke danas čine sedam posto svih zatvorenika, ali njihov broj raste brže nego u bilo kojem drugom povijesnom razdoblju.

Mjuzikl 'Chicago' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Grčki mediji pišu o tome da se njihova policija gomba s lancima tinejdžerskih džeparošica, dok BBC News izvještava o naglom porastu broja Britanki oboružanih noževima: 73 posto ih je više u posljednjih pet godina. Kao u mjuziklu 'Chicago', gdje Big Mama odlučuje o sudbini zatvorenica, u zatvorima Venezuele to čini sve veći broj žena, ali one ne ucjenjuju samo zatvorenice nego i slabije zatvorenike, kažu u neprofitnoj organizaciji InSight Crime koja prati organizirani kriminal na Karibima i u Južnoj Americi.

Porast 'zločina ružičastih ovratnika'

Zloglasna ženska banda 'Bad Barbies' iz njujorškog Bronxa specijalizirala se za 'zamku leteće Venere', navlačenje članova suparničkih bandi u zasjedu da ih brutalno sasjeku mačetama i noževima. Šefica je 26-godišnja Maria Mejia, optužena sa drugim članicama za devet umorstava i 24 pokušaja umorstva, reketarenje i trgovinu drogom. Njezino barbi-društvo je ženski ogranak zloglasne bande Trinitarios, kojoj služe kao prodavačice droge, seksualno roblje i izvršiteljice prljavih osveta.

Razlozi i uzroci ženskog kriminala nekada su se tumačili biološkim i psihološkim teorijama, no današnji porast 'zločina ružičastih ovratnika' objašnjava se isključivo posljedicom društvenih čimbenika, pa privatna istražiteljica iz Oregona Kelly Paxton u Guardianu to ovako objašnjava:

'Žene su odjednom izložene financijskim pritiscima koje su nekada imali muškarci. One su hraniteljice u 40 posto domaćinstava, pa ako ne mogu namaknuti dovoljno novca za život, neke od njih skreću u kriminal'.

'Zakoni su znatno pooštreni i danas zahvaćaju više žena nego ranije. Mnoge će iznenaditi podatak da se u američkim državnim zatvorima zbog kršenja zakona o drogama nalazi 25 posto osuđenih žena, za razliku od 14 posto muškaraca, kao i više članica bandi nego ranijih godina. Osim toga, žene lakše prikrivaju nedjelo glumeći zavodnice ili brižne majke. Manje je vjerojatno da će policija zaustaviti i pretresti majku sa malim djetetom u kolicima nego kakva tetoviranog derana', kaže bivši šef njujorške policije Ray Kelly.

Feminizam ulice čini sigurnijima?

Budući da se rodna razlika smanjuje, policija i sudstvo sve manje rade razliku između zločina u hlačama i suknjama. Za razliku od kriminologinje Frede Adler koja je sedamdesetih tvrdila da porast ženskog kriminala dolazi osvajanjem muškog terena na svim područjima, pa tako i na ovom, autori jedne studije iz 2017. obrnuli su tezu: rodna razlika u kriminalu ne smanjuje se zato što žene kopirajući  ponašanje muškaraca čine više zločina, nego zbog toga što kopirajući ponašanje žena muškarci čine manje kriminalnih djela. 'Ideja da feminizam naše ulice može učiniti sigurnijima možda zvuči apsurdno, no o toj se teoriji ozbiljno raspravlja među kriminalistima', piše The Guardian.

Ali bez obzira na takve i slične teorije, glasnogovornica Europola Tine Hollevoet tvrdi da njihova kampanja 'Kriminal nema spola' obara stari stereotip o tome da je kriminal rezerviran za muškarce. Kada je riječ o 'nježnom spolu', kaže Tine Hollevoet, on može biti itekako okrutan u zločinu.