vrijedan 286 milijuna dolara

U zajedničkoj operaciji Kolumbija i SAD zaplijenile 7.5 tona kokaina

02.07.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Kolumbija i SAD su u zajedničkoj operaciji zaplijenile preko 7.5 tona kokaina vrijednog 286 milijuna dolara, objavila je u srijedu kolumbijska vlada

Narkotici su bili pomiješani s građevinskim materijalima te su bili transportirani između kolumbijskog lučkog grada Kartagene i Paname, izvijestila je vlada.

Droga je "pripadala strukturama koje se bave trgovinom drogom i povezuje ih se s oružanom skupinom Zaljevski klan", rečeno je, a kokain su trebale primiti druge kriminalne grupe u Centralnoj Americi i Europi.

Potencijalna proizvodnja čistog kokaina hidroklorida u Kolumbiji je prošle godine porasla za 1.5 posto na 1.137 metričke tone, objavio je u lipnju UN-ov Ured za droge i kriminal, iako su se smanjile površine na kojima je zasađena koka, glavni sastojak kokaina.

Unatoč desetljeća borbe protiv narko-kriminala, Kolumbija je i dalje jedna od zemalja u svijetu u kojima se proizvodi najviše kokaina. Ljevičarski pobunjenici, kriminalne bande i bivše desno orijentirane paravojske uključeni su u proizvodnju kokaina i njegovo transportiranje uglavnom u Sjevernu Ameriku i Europu, navode sigurnosni izvori.