prijenos među klupama

U Zagrebu zabilježen prvi slučaj djeteta koje se virusom korone zarazilo u školi

02.10.2020 u 09:04

Bionic
Reading

U Zagrebu je zabilježen prvi slučaj širenja virusa među djecom u jednoj osnovnoj školi.

Dvoje osnovnoškolaca iz istog razreda pozitivno je na covid-19, a epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokušavaju saznati tko se prvi zarazio.

'Ovo je zapravo indicija prvog prijenosa. Još uvijek se to ne može potvrditi jer su se možda oba djeteta zarazila izvan škole. Ipak, vjerojatnije je da je došlo do prijenosa', kaže za Jutarnji list prim. Marija Posavec, specijalistica školske medicine sa Štampara.

Pojašnjava da je to za sada izolirani slučaj te da su sva do sada oboljela školska djeca zaražena izvan škole, a svi njihovi kontakti, djeca iz razreda koja su u samoizolaciji, ne obolijevaju.

'To je pozitivno i možda se kroz naredni period promijene neka saznanja koja bi utjecala na samoizolaciju djece. No, imamo iza sebe tek četiri tjedna iskustva, i u drugim zemljama je škola tek nedavno počela, tako da se moramo malo strpjeti', kaže Posavec.

Prema podacima koje na dnevnoj bazi prikuplja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s jučerašnjim danom pod mjerom samoizolacije bilo je 3540 djece, od koje je 2812 školskog uzrasta. Ukupno je registrirano 151 covid pozitivno dijete (115 školske dobi). U samoizolaciji su 93 prosvjetna djelatnika - 17 ih je pozitivnih.