ZVONIMIR ŠOSTAR

U Zagrebu već nekoliko dana manje od 30 posto zaraženih među testiranima

30.11.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, u Novom danu komentirao je epidemiološku sliku u Zagrebu i antigensko testiranje u zagrebačkim školama koje je danas počelo. Pojasnio je i kako se treba ponašati kada netko u kućanstvu ima covid-19

"Oni koji su pozitivni trebalo bi u potpunosti izolirati, ako je moguće da imaju svoj sanitarni čvor, hranu im ostavljati pred vratima. Naravno da će to nekima biti nemoguće izvesti, ali treba pokušati izbjegavati kontakt koliko god je to moguće i koristiti zaštitnu opremu", rekao je Šostar za N1.

Pao postotak pozitivnih

"Ono što nam je sad najvažnije je da vidimo u odnosu na broj testiranih koji je postotak pozitivnih i barem kod nas je taj postotak zadnja tri dana ispod 30 posto, a brojke su išle i do gotovo 50 posto. Za učinak ovih novih mjera morat ćemo pričekati sedam do deset dana, prije toga nećemo ništa znati", istaknuo je Šostar.

Kazao je da brojke za danas za Zagreb još nisu u cijelosti obrađene. Što se tiče Zavoda, jučer je bilo testirano oko 600 osoba, a 191 osoba je pozitivna.

"Brzi antigenski testovi su apsolutno sredstvo za suzbijanje epidemije", rekao je Šostar i dodao da je takav model primijenio i Madrid te smanjio broj zaraženih u nekoliko tjedana.

"Brojke koje smo imali su bile i više nego zabrinjavajuće i vjerujemo da će antigensko testiranje biti jedan od načina kako ćemo smanjiti broj covid pozitivnih osoba da se možemo za 20-ak dana možemo ponovno početi kretati i relativno normalno družiti."

Šostar je komentirao i zašto se antigenski testovi ne pribrajaju dnevnom broju testiranih.

  • +9
Na 12 lokacija u Zagrebu testiranje na COVID-19 brzim testovima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

"Nigdje u uputama ne stoji da ove testove pribrajamo PCR testovima i prema tome oni se vode u jednom zasebnom repozitoriju, ali mislim da su brojke tu irelevantne, bitno je na vrijeme detektirati i na taj način suzbijati epidemiju."

Testiranje učenika

Osvrnuo se i na testiranje u zagrebačkim školama.

"Ono što je grad time htio napraviti je da vidimo koliki je broj zaraženih u tzv. zdravoj populaciji, odnosno djeci koja idu u školu. Krenuli smo jutros u 8 sati, obavili smo Četvrtu gimnaziju, sad idu dalje, svaki dan po tri škole, u svakoj školi po 200 učenika - 15 škola do petka pa ćemo vidjeti hoćemo li dalje širiti ili stati na ovih 15", rekao je i dodao:

"Obavijestit ćemo roditelje pozitivne djece, a oni onda trebaju doći na PCR testiranje kojim će se utvrditi jesu li zaista pozitivna ili ne."

Šostar smatra da neće biti puno pozitivnih među učenicima.

Komentirao je i cijene testova na koronavirus.

"Mi smo ih platili oko osam eura po testu, ali moram reći da imate testove i od 4 i od 10 eura, sve zavisi o kvaliteti testa. Ne možemo sebi dozvoliti luksuz da testiramo djecu testom upitne vrijednosti. Ako radimo, radimo samo s najboljima", istaknuo je Šostar.

Na pitanje treba li kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera, Šostar je odgovorio s "apsolutno da".