PRIMLJENI NA ZARAZNU

U Zagrebu sedam osoba oboljelo od ospica

17.09.2019 u 19:58

Bionic
Reading

U posljednja dva tjedna u Zagrebu je sedam osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa. Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici, izvještava HRT

Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista, dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23.

'Od njih sedmero troje ih je zaprimljeno u Kliniku, dva muškarca i jedna žena. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu', rekao je dr. sc. Neven Papić za HRT.

'Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti', govori Papić.

Donedavno je Hrvatska imala najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

'Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi, a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto', naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.