KOSTURI VOJNIKA NDH

U Zagrebu otkrivena masovna grobnica

28.06.2010 u 21:03

Bionic
Reading

Nova masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostatci vojnika NDH i civila koje su nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani, otkrivena je danas u zagrebačkoj Gornjoj Kustošiji, potvrdila je policija

Izvijestila je također kako za sada ne može davati nikakve podatke, u policiji su napomenuli kako su istražne ekipe na terenu.

Predsjednik udruge Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) Ivica Relković, koji je nakon dojave svjedoka otkrio masovno grobište, izjavio je večeras Hini kako je odmah obavijestio policiju i Državno odvjetništvo.

"U krugu od oko 300 metara od ove grobnice nalazi se još pet masovnih grobišta", rekao je Relković dodavši kako bi, prema izjavama svjedoka, u tim grobištima trebali biti posmrtni ostatci oko pedesetak ranjenika smještenih u nekadašnjoj staroj školi na Gornjoj Kustošiji koje su likvidirali partizani.

Napomenuo je i kako se, u danas otkrivenom grobišti, vjerojatno nalaze ostatci postrojba koje su se povlačile podsljemenskom cestom sa 8. na 9. svibnja 1945. "Tamo su ih dočekali partizani, zarobili i potom strijeljali", rekao je Relković.

Istaknuvši kako se radi o potpuno novim otkrićima masovnih grobnica, za čije su lokacije doznali od svjedoka, Relković je ocijenio kako se svjedoci još uvijek boje prijaviti policiji i Državnom odvjetništvu mjesta poslijeratnih masovnih stradanja.