STANJE SIGURNOSTI

U Zagrebu kriminal u padu, ali zato raste broj prometnih nesreća i poginulih

26.04.2018 u 17:10

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak prihvatili su Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba u 2017. godini prema kojemu je opće stanje sigurnosti na području grada Zagreba dobro, a stanje kriminaliteta zadovoljavajuće.

Tu je ocjenu pred gradskim zastupnicima iznio načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić napominjući kako se 30 posto ukupnog kriminala u RH događa u Zagrebu.

Prema Izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba za 2017. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, kriminal je u padu za 666 djela ili 4,9 posto, razriješenost je 53,4 posto ili jedan posto bolja, naknadna otkrivenost je 44,5 posto ili 1,2 posto veća, a 4,2 posto manje je prekršaja iz područja javnog reda i mira, dok je 6,3 posto više prometnih nesreća i poginulih.

  • +4
Prometna policija Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Tijekom 2017. godine, na području grada Zagreba zabilježeno je 12.994 kaznena djela, 6255 prometnih nesreća te 15.257 prekršaja iz područja javnog reda i mira, stoji u Izvješću.

Prošle, 2017. godine zabilježen je gotovo najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti Republike Hrvatske, primjerice, kriminal je od 2008. do 2017. godine smanjen za oko 30 posto, navodi se u Izvješću.

Od promjene kaznenog zakonodavstva, od 1. siječnja 2013. godine, smanjen je za oko 15 posto dok je u isto vrijeme (od 2013. godine), razriješenost povećana za oko pet posto. Trenutna razriješenost veća od 50 posto govori o tome da se policija ne samo aktivirala više, nego i stručno usavršila u kontekstu promjene zakonodavstva tj. sve je kvalitetniji rad s obzirom na promjene u strukturi kriminala, načinu i sofisticiranosti izvršenja kaznenih djela.

Porast nasilja nad ženama u Hrvatskoj

Prošle se godine bilježi 11.028 kaznenih djela općeg kriminala, gotovo 2500 djela manje nego prije pet godina, odnosno oko 15 posto manje kaznenih djela od promjene zakonodavstva. U području općeg kriminala, pogotovo glede provalnih krađa zabilježeno je smanjenje broja kaznenih djela. To je važna činjenica jer je riječ o kriminalu koji čini više od 85 posto ukupnog kriminala, dakle onome koji utječe na subjektivan osjećaj sigurnosti, ističe se u Izvješću.

Kod prekršaja iz područja javnog reda i mira, odlukama lokalnih tijela i ostalih zakona, bilježi se manje prekršaja što može biti i rezultat postupanja policije u smislu smirivanja situacije, ali i vidljivosti na terenu.

U prometu se bilježi više prometnih nesreća, kao i veći broj smrtno nastradalih osoba, stoji u Izvješću.

  • +9
Prometna nesreća u centru Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Stanko Kordić (Klub GLAS-a) najavio je podršku Izvješću, a zabrinjavajućim je ocijenio podatak da je 27 smrtno stradalih osoba u prometu trostruko veći odubijenih (9) u najtežim oblicima kriminala.

Tamara Čubretović (Klub SDP-a) izrazila je zadovoljstvo smanjenim brojem kaznenih djela, ali i zabrinutost što je tijekom 2017. ubijeno 17 žena, što ih je ozlijeđeno 50 posto više i 40 posto više izloženo prijetnjama te što Hrvatska najlošije stoji u EU kad se radi o nasilju nad ženama.