Stožer civilne zaštite

U Zagrebu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

02.05.2020 u 14:10

Bionic
Reading

U protekla dva dana u Zagrebu je zabilježen jedan slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu gradski Stožer civilne zaštite

"U protekla dva dana testriali smo 350 sugrađana, prekjučer je bio 1 novootkriveni slučaj, jučer nijedan, pa je broj ukupno zaraženih koronavirusom u Zagrebu 466, a 351 osoba je izliječena", izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Stožer je najavio da se u ponedjeljak u Zagrebu reaktivira bolnički sustav, a da s radom počinju i konzilijarno-specijalističke ambulante.

U tijeku je i uklanjanje oštećenih dijelova građevina kojima prijeti urušavanje na lokacijama tramvajskih trasa od Dubeca, Dubrave, Maksimirske ulice i Kvaternikovog trga.

"Radove se planira završiti do nedjelje 3. svibnja kada se planira puštanje napona u mrežu", izvijestio je Dario Krnjaković iz Sektora za građenje objekata. 

Stožer je pozvao građane da se suzdrže od parkiranja na mjestima na kojima to nije dozvoljeno.

Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke kazao je da su u protekla dva dana zabilježena tri slučaja kršenja odluke o radu ugostiteljskih objekata te 15 kršenja samoizolacije.

Dodao je da je na području Zagreba, od 22. ožujka do danas, zabilježeno 36 kaznenih djela provala, odnosno 18 ih je bilo u pokušaju. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da očekuje od Vlade da u najskorije vrijeme konačno izađe s prijedlogom Zakona o obnovi. 

"U međuvremenu, čekajući zakon, mi ćemo sljedeći tjedan formirati Savjet za obnovu Grada Zagreba. Očekujem i poziv nadležnih ministara, da se probude i da aktiviramo sporazum za spas Imunološkog zavoda", dodao je. 

Kazao je da je Grad Zagreb dosada zaprimio 13.133 zahtjeva za naknadu štete na objektima oštećenim u potresu te pozvao preostale građane da do 5. svibnja prijave štetu na objektima. 

Na upit o zahtjevima oporbe za fizičkim održavanjem sjednice Gradske skupštine, Bandić je ustvrdio da on ne odlučuje o tome i da je to u nadležnosti Gradske skupštine. 

"Ja ne odlučujem o tome, ali ako ikako mogu, neka promijene to i nađu veću dvoranu. Ja sam se ovih iz oporbe uželio, ja ne mogu bez njih", kazao je zagrebački gradonačelnik.