VRHUNSKA KVALITETA

U Zagrebu i Vukovaru padale fasade

16.05.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Snažan vjetar koji je i u Vukovaru puhao za vikend, otkinuo je u nedjelju cijelu fasadu jedne obnovljene zgrade u četvrti Borovo naselje te tako još jednom upozorio na loše izvedenu obnovu stambenih objekata u gradu na Dunavu

Fasada sa zgrade visoke 30-ak metara pala je na parkirani automobil, a susjedi su vlasnika o neuobičajenom incidentu obavijestili već rano ujutro te mu pomogli ukloniti srušeni građevinski materijal s vozila. Navodno se cjelokupna fasada otkinula oko pet sati kada je Vukovarom puhao snažan vjetar i padala jača kiša. Na parkiranom BMW-u otkinut je jedan retrovizor, a žbuka je izgrebala bočne strane automobila, pa vlasniku ostaje tražiti naknadu štete.

Zgrada u Ulici Domovinskog rata obnovljena je prije nekoliko godina, a njezini stanovnici pričaju da to nije prvi put da otpadaju komadi pročelja. Nažalost, i iz drugih dijelova Vukovara stižu slične priče po kojima je obnova doista loše napravljena. 'Obnova je urađena vrlo loše, pa je malo jači vjetar i malo kiše dovoljno da prouzroči veliku materijalnu štetu na višestambenim objektima u Vukovaru i izazove paniku među korisnicima stanova. Plašim se da će se stambeni objekti prije porušiti nego što će hrvatskoj vladi pasti na pamet da i građanima Vukovara omogući pravedniji, bolji i ljepši život u njihovom gradu', stoji u priopćenju koje je novinarima poslao Stevo Kušnjir iz Izvršnog odbora za pravedan otkup stanova u Vukovaru.

Ta nevladina udruga, zajedno s još nekoliko sličnih, bori se za snižavanje otkupne cijene državnih stanova u Vukovaru i njihovu žurnu privatizaciju, a upravo su i na problem loše obnove više puta upozoravali odgovorne.
Na mjesto događaja izašli su i predstavnici poduzeća Tehnostan, zaduženog za brigu o stambenom fondu, koji su napravili svoj dio očevida te namjeravaju pokrenuti proceduru utvrđivanja i naknade štete.

Zagrebačka policija zbog kišnog je nevremena jučer zabilježila niz nezgoda u kojima je uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drveća ili grana na automobile i cestu, što na sreću nije uzrokovalo žrtve ni veće materijalne štete.

Zbog vjetra se tako jučer u 8 sati srušilo 15-metarsko stablo na poručju Črnomerca te urušilo kućnu ogradu i dječju ljuljačku, dok je 5-metarsko stablo u 10.30 sati na Trešnjevci djelomično palo na parkirano vozilo, no nije uzokovalo štetu.

Veća šteta dogodila se jučer u 14.20 sati kada se u Savskoj ulici odlomio dio fasade i pao na osobni automobil, pa je materijalna šteta procijenjena na 3.500 kuna. Grubišno Polje, pak, pogodila je pijavica. Pijavica je srušila više stabala i nosila dijelove krovova kuća. Šteta se još utvrđuje. Središte Omiša poplavila je voda, a velikih problema su imali i u Slatini.