NAJGORE TEK SLIJEDI

U Zagrebu i okolici vatrogasci cijelu noć ispumpavali podrume

  • +53

Poplave prijete Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: ZG ureda za hitne situacije

Bionic
Reading

Zbog obilne kiše na zagrebačkom području, tijekom noći je bilo više od 65 intervencija vatrogasnih ekipa u poplavljenim kućama i podrumima, izvijestili su jutros iz zagrebačkog Centra 112

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros, na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Procjenjuju da će do jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.
Zbog topljenja snijega i uslijed jakih kiša prijete poplave; najteže je na karlovačkom području gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

Kupa kod Karlovca ušla u izvanredne mjere obrane od poplava

Dio Zagreba, okolica Vrbovca i Dugog Sela su pod vodom, izlili su se rukavci i kanali. Neprospavana noć je i iza stanovnika Sesvetskog Kraljevca, gdje je pod vodom 70-ak kuća, a mjere obrane od poplava noćas su proglašene i kod Velike Gorice - u naselju Petrovina i Mraclinu gdje je ugroženo 50-ak kuća. Vrhunac vodnog vala očekuje se oko podneva, kaže Zoran Đuroković, voditelj Centra za obranu od poplava.

'Tijekom noći je i nadalje padala kiša tako da nam i gotovo svi vodotoci u daljnjem porastu, i Krapina, Sutla, Čazma, Sava, Kupa i kanali. Danas ćemo vjerojatno imati situaciju rasterećenja, nadamo se po prestanku kiše, na manjim lokalnim slivovima, prije svega na području Dugog Sela i Vrbovca, ali zato nam rijeka Sava dolazi oko podneva, uzrokovat će i proglašenje redovnih mjera obrane od poplave za područje grada Zagreba.'

Kupa se izlila i na području Pokupskog, a kritično je i u Karlovcu, gdje je Kupa ušla u izvanredne mjere obrane od poplava, kazao je Đuroković.

'Na karlovačkom području rijeka Kupa je ušla u izvanredne mjere obrane od poplava i nadalje je u porastu. Ne možemo točno reći koliko, no i dalje je zamjetan njezin porast. I tamo će biti i dodatnog prelijevanja prometnica, ugrožavanja nebranjenih područja, bit će isto tako pojave procjednih zaobalnih voda, trebat će na puno mjesta crpiti. Dodatno se postavljaju nadvišenja i zečji nasipi na području Siska i Banovine. Na širokom prostoru su naše ekipe vani, rade što mogu da olakšaju onima koje je voda ugrozila i da spriječe neke veće posljedice', izjavio je Đuroković.

Poplavljene su i prometnice u Gorskom kotaru, a oko podneva bit će proglašene redovne mjere obrane od poplava na cijeloj dionici rijeke Save. Vodni valovi Save i Kupe, očekuje se, preklopit će se na području Sisačko-moslavačke županije. 'Do podne će kiša prestati pa će biti i lakše raditi', rekao je Đuroković, koji u narednim danima očekuje smirivanje stanja.

Zbog poplave zatvorene pojedine državne, lokalne i županijske ceste

Kolnici su mokri ili vlažni te skliski u većem dijelu zemlje, na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni, a zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub (HAK).

Zbog poplave zatvorene su državne ceste D6 u Okiću, D31 Pokupsko - Glina u mjestu Šatornja pa je obilazak županijskim cestama 3229 i 3227 Gornji Viduševac - Topusko, D36 na dionicama Pokupsko - Žgurić Brdo (obilazak preko Pisarovine), Blatnica - Kupčina, Koritinja - Šišljavić, Stari Farkašić - Pokupsko Vratečko i Gradec Pokupski - Lijevo Sredičko, D43 Ivanić Grad - Caginec (obilazak preko Kloštar Ivanića) te D50 Otočac - Čovići (obilazak preko Zalužnice).

Zatvoreno je i niz županijskih cesta: Peščenica - Brežane Lekeničke, Karlovac - Lasinja u mjestu Banski Kovačevac, Žažina - Mala Gorica na makadamskom dijelu ceste, Slatina Pokupska - Prekopa u mjestu Zaloj, Vojnić - Perna, Sisčani - Zdenčec - Štefanje (obilazak Štefanje - Draganac - Siščani), Podhum - Soboli, Letovanci - Madžari, D36 - Lijevi Štefanki.

Zatvorene su neke lokalne ceste: Lijevi Štefanki – D36, lokalna cesta u Husju, zatim Zagorje - Modruš - Oštarije, Lovinac - Rasoja, lokalna cesta u mjestu Podastrana, Pokupsko - Augustinovec. Također su zatvorene ceste Rastoka - Smiljan, Bužim - Smiljan, Lički Novi - Gospić te Obala Ivana Trnskog u Karlovcu.

Na državnoj cesti D41 Vrbovec - Križevci zbog poplavljenog kolnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

U Sesvetskim Selima zbog poplavljenog podvožnjaka zatvorena je Letnička ulica.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na dionicama autocesta A1 između čvorova Karlovac i Bosiljevo i na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i tunela Tuhobić, a na dionici autoceste A1 Otočac - tunel Sveti Rok povremeno pada tuča, javlja HAK.

Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Kroz tunel Učku do šest sati ujutro vozit će se uz posebnu regulaciju prometa zbog radova.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema u Gorskom kotaru na autocesti A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Boslijevo 2 i Kikovica, D3 Zdihovo - Stubica - Kupjak - Delnice Gornje Jelenje - čvor Konj - Čavle - Rijeka, D32 Prezid - Delnice, D42 Stubica - Ogulinski Hreljin, D203 Brod na Kupi - Delnice, D305 Parg - Čabar i D501 Gornje Jelenje - čvor Oštrovica - Meja - Križišće - Šmrika, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabrana je prometa i na nizu županijskih cesta i to: Vrbovsko - Ravna Gora - Kupjak, Sopač - Mrkopalj - Tuk, Kraljev Jarak - Fužine, Crni Lug - Mrzle Vodice - Gornje Jelenje, Bakar - Meja, Hreljin - Zlobin - Fužine, Platak - Kamenjak te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a između Bakra i Senja dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Novalja - Rab – Rijeka, Split - Hvar - Vela Luka – Ubli, Split - Hvar - Korčula, Jelsa – Bol - Split i trajektna Sumartin – Makarska.