28-GODIŠNJAK

U Zagrebu dolijao serijski kradljivac novčanika u zdravstvenim čekaonicama

12.09.2019 u 10:38

Bionic
Reading

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje tri kaznena djela krađa na štetu tri ženske osobe starosti 75, 73 i 63 godina

Naime, sumnja se da je tijekom druge polovice srpnja i na samom početku kolovoza 2019. godine na Aveniji Gojka Šuška u zdravstvenoj ustanovi prilazio oštećenim osobama kojima je odvraćao pažnju da bi im potom iz torbica otuđio novčanike. Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 1380 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici dostavili su posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kako se zaštititi od krađe? - savjeti građanima

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, zdravstvenim ustanovama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja „lukavo“ odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.

Zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru - jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Savjeti

Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo. Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.