koronavirus u metropoli

U Zagrebu 13 novooboljelih, za šestero se ne zna gdje su se zarazili

08.07.2020 u 13:19

Bionic
Reading

U Zagrebu je 13 novooboljelih od koronavirusa, od kojih su većina kontakti s ranije oboljelim osobama, dok se za njih šest još uvijek ne zna točan izvor zaraze, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba

U protekla 24 sata testirane su 384 osobe, 13 je novooboljelih od koronavirusa, a 42 osobe su dobile mjere samozolacije, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Što se tiče strukture novooboljelih, kazala je, većina su kontakti s ranije oboljelim osobama, a za njih šest još uvijek se ne zna točan izvor zaraze. "Dakle, imamo nejasnu epidemiološku anamnezu", zaključila je Šikić.

Istaknula je i da je trenutno u gradu Zagrebu 374 Covid pozitivne osobe te da 1171 osoba ima mjere samoizolacije.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je jučer kroz domove zdravlja prošlo 214 korisnika te je samoizolacija određena u 12 slučajeva, a broj upućenih na testiranje je 72.

Što se tiče "drive in" testiranja kroz domove zdravlja, jučer ih je bilo 186, rekao je dodavši da gradski zdravstveni sustav funkcioniora bez osobitih poteškoća, prilagođen uvjetima koje nalaže epidemiološka situacija.

  • +2
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bandić: Produljuju se mjere za pomoć poduzetnicima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je na razboritost, strpljenje, samoodgovornost i samodisciplinu. Zamolio je mlade koji idu u klubove ili na mjesta gdje boravi všie ljudi da čuvaju svoje roditelje, djedove i bake.

Bandić je najavio da se sve mjere za pomoć poduzetnicima koje su u Gradu Zagrebu aktivirali 1. travnja i koje su trebale vrijediti do 1. srpnja produljuju na sljedeća tri mjeseca, do 1. listopada. Rekao je da će pratiti situaciju sa Covidom pa će onda vidjeti hoće li i koliko produljiti te mjere. Podsjetio je da je riječ o oslobađanju najamnine za poduzetnice i poduzetnike u zagrebačkim prostorima, oslobađanja plaćanja zakupa javnih površina kad su u pitanju terase i kiosci, pa do 30-postotnog oslobađanja komunalne naknade zagrebačkim poduzetnicima.