kišu i kašlju

U zagrebačkom zoološkom vrtu prvi put pojavila se korona: Virus lavovima prenio timaritelj

24.11.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Dva lava u zagrebačkom zoološkom vrtu, Leo i Ayana, pozitivna su na koronavirus, što je prvi slučaj pozitivnih stanovnika najvećeg zoološkog vrta u Hrvatskoj. Lavovi su se zarazili, kako nam je potvrdio ravnatelj Damir Skok, od zaraženog timaritelja

'Mi smo sva tri vala covida prošli bez zaraženih životinja. Čak smo u suradnji s Veterinarskim institutom ranije testirali 38 vrsta životinja koje bi eventualno mogle oboljeti i sve su nam bile negativne. Evo, sada su nam se zarazili lavovi, i to od našeg timaritelja', kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb Damir Skok.

Kaže da provode sve epidemiološke mjere i zaposlenici imaju covid potvrde. Konkretno, timaritelj lavova temeljem preboljenja u siječnju ove godine.

'Treba istaknuti da su i naš timaritelj, ali i Leo i Ayana, dobro. Tu i tamo malo kihnu i kašljucaju', naglašava Skok i ističe da su 'posjetitelji u potpunosti sigurni jer su lavovi u unutarnjem dijelu iza kaljenog stakla, a u vanjskom im se ne može prići blizu'.

'Testirali smo i čekamo rezultate za životinje s kojima je naš timaritelj bio u kontaktu, no to su takve vrste životinja da ne očekujemo pozitivan nalaz', napominje.

'Nije dokazan prijenos sa životinje na čovjeka nego obratno. Puno zooloških vrtova imalo je slučajeve covida kod životinja i generalno je sve prolazilo najčešće s blagim simptomima. Lavovi simptomatski dobivaju antibiotik kada zakašljucaju, no oba lava su puno bolje', zaključuje Skok.

  • +6
Lavovi u Zoološkom vrtu Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL