prešli na online nastavu

U Zaboku osam zaraženih učenika i učiteljica iz istog razreda, ne zna se je li riječ o britanskom soju; rezultati tek za dva tjedna

04.03.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Više učenika jednog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku zaraženo je koronavirusom, a kako bi se utvrdilo je li riječ o britanskoj varijanti, uzorci su poslani na sekvencioniranje, potvrdio je za Hinu ravnatelj županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan

Jedan učenik i jedna učiteljica oboljeli su u ponedjeljak, a u utorak je još nekoliko učenika dobilo pozitivne rezultate testiranja.

Ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Tomislav Polanović izjavio je da se u utorak pojavio određeni broj učenika iz jednog razrednog odjela koji su bili na testiranju i koji su bili pozitivni.

„Njihova učiteljica već od ponedjeljka nije na nastavi, kao još jedan učenik. U srijedu smo se čuli s epidemiološkom službom. Razred je u samoizolaciji cijeli sljedeći tjedan“, rekao je ravnatelj škole.

Dodao je da je šest razrednih odjela iz iste smjene preventivno na online nastavi.

„Situacija je pod kontrolom. U ostalim odjelima trenutačno imamo deset učenika koji su u samoizolaciji zbog toga. Od toga troje imaju brata ili sestru u tom razredu u kojem su učenici pozitivni, a ostali učenici jer im je netko u obitelji pozitivan“, rekao je Polanović.

Informaciju o zaraženim učenicima potvrdio je za Hinu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan, koji je rekao da se zasad ne može govoriti o tzv. britanskoj varijanti koronavirusa jer će rezultati biti poznati tek za dva tjedna.

  • +66
Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

„U razredu imamo osam zaraženih učenika i učiteljicu. Od prvog dana su u samoizolaciji, čim se pojavilo jedno zaraženo dijete. Sve epidemiološke mjere koje su se trebale poduzeti su poduzete“, rekao je Jadan.

Prema naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dođe do određenog grupiranja oboljelih osoba, poslali su uzorke djece u Zavod, koji ih je proslijedio Institutu "Ruđer Bošković".

„Rezultate očekujemo za dva tjedna otprilike. Rekli su minimalno tjedan do dva jer se ne radi sve kod nas u Hrvatskoj", rekao je ravnatelj krapinsko-zagorskog Zavoda za javno zdravstvo. Dodao je da nema drugačijeg protokola od onog koji su slijedili bez obzira na to o kojoj se varijanti virusa radi. Oboljele osobe moraju biti u samoizolaciji deset dana, rekao je, dodajući da ne postoji nikakva veća opasnost.