pandemija koronavirusa

U vrijeme u kojem se nikamo ne putuje jedan avion svakoga dana polijeće iz Hrvatske i leti u središte Europe. Pogledajte gdje, kada i koliko stoji karta

24.04.2020 u 13:10

Bionic
Reading

U vrijeme u kojem se gotovo nikamo ne može putovati postoji ipak jedan let koji svakodnevno povezuje Hrvatsku sa središtem Europe. Zašto se baš tamo leti, ima li putnika i kako izgleda let, odgovaraju nam iz Croatia Airlinesa

Iako su granice zatvorene, a putovanja svedena na ona nužna u vrijeme pandemije koronavirusa, jedan let ipak je otvoren. Zračnim putem Hrvatska je povezana samo s jednom destinacijom. S piste Zračne luke Franjo Tuđman zrakoplov Croatia Airlinesa (CA) svaki dan polijeće u 13, odnosno 14.45 sati, a na odredište stiže u 14.50, odnosno 16.35 sati. Leti u središte Europe, Frankfurt. Putnika ima u oba smjera.

'Linija Zagreb-Frankfurt-Zagreb od 7. travnja ove godine jedina je redovita linija Croatia Airlinesa na kojoj lete zrakoplovi hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika. I to jedanput na dan', odgovaraju tportalu iz Croatia Airlinesa.

Avion iz Zagreba polijeće u 13 ili 14.45 sati, u Frankfurt stiže u 14.50, odnosno 16.35 sati, a vraća se iz Frankfurta u 15.55, odnosno u 18 sati, dok u Zagreb slijeće u 17.35, odnosno 19.40 sati, stoji na službenim stranicama Croatia Airlinesa.

Cijena karte u jednom smjeru od Zagreba do Frankfurta za let u petak iznosila je 1502 kune, za let u subotu košta 2340 kuna dok u nedjelju 26. travnja, prema trenutnom cjeniku, iznosi 1249 kuna. Međutim najjeftinije mjesto u avionu na letu iz Zagreba do Frankfurta u ponedjeljak stoji 4435 kuna.

Kako izgleda let u doba koronavirusa, opisala je jedna putnica na svojem Facebooku: 'Avion je pun, manje-više se drži razmak. Stjuardese nose maske i imaju rukavice. Pri ulasku u avion svaki putnik dobije bocu vode.' Kaže kako nemaju puno kontakta s putnicima, od kojih dio ima maske na licu.

Zašto su u Croatia Airlinesu odabrali upravo Frankfurt kao trenutno jedino odredište prema kojem lete, odgovaraju tportalu:

'Frankfurt kao destinacija omogućuje putnicima najjednostavniji dolazak u Zagreb jer Lufthansa, partner Croatia Airlinesa i također član udruge Star Alliance, obavlja određeni broj letova upravo u tu zračnu luku, a koja je, podsjetimo, jedno od najvažnijih prometnih europskih čvorišta. Karte su dostupne za kupnju na prodajnim mjestima Croatia Airlinesa i u agentskoj mreži.'

Letačko i kabinsko osoblje u strogom je režimu te opremljeno svim propisanim zaštitnim sredstvima i aktivno provodi sve zaštitne mjere donesene unutar kompanije. One se temelje, objašnjavaju nam iz Croatia Airlinesa, na odlukama i napucima nadležnih javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih institucija.

  • +7
Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Također, zrakoplovi se pojačano čiste nakon svakog leta, a na kraju dana i dezinficiraju', ističu u Croatia Airlinesu.

Putnicima koji se spremaju na let do Frankfurta i nazad preporučuje se dolazak sa zaštitnim sredstvima, a tijekom leta da se pridržavaju svih sigurnosnih uputa kabinskog osobalja. U zrakoplov se prihvaćaju, napominju u CA, sukladno svim uobičajenim i potrebnim procedurama.

'Nakon dolaska u Zagreb nadležnost nad putnicima preuzimaju javnozdravstvene vlasti te je daljnji postupak sukladan njihovim procedurama', zaključuju u odgovorima tportalu iz CA.