izvanredno stanje

U Vojvodini četvero zaraženih, uhićena prva osoba zbog izazivanja panike

16.03.2020 u 22:16

Bionic
Reading

Prvog dana od uvođenja izvanrednog stanja u zemlji u Vojvodini se u ponedjeljak primjenjuje poseban režim rada državnih institucija, zatvorene su škole i vrtići, uhićena je prva osoba zbog izazivanja panike, a javne aktivnosti prekida i hrvatska nacionalna manjina

Policija je u Novom Sadu uhitila B. S. (1985.) zbog sumnje da je učinio kazneno djelo izazivanje panike i nereda.

Vojvođanski mediji prenose da je poslije svađe s kolegom neistinito izjavio da je bio u društvu s osobama zaraženim koronavirusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima.

Osoba je u pritvoru i bit će uz kaznenu prijavu privedena Osnovnom javnom tužiteljstvu u Novom Sadu.

Sukladno mjerama koje vrijede za trajanja izvanrednog stanja zatvorene su škole, fakulteti i vrtići, kao svi centri i klubovi za starije, te sportski objekti.

U sklopu preventivnih mjera zaštite građana i sprječavanja širenja koronavirusa, koje provodi Gradska uprava, novosadska “Ciklonizacija” počela je redovitu dezinfekciju svih gradskih autobusa i obrazovnih ustanova, a ta će mjera biti provedena u prostorima gradskih uprava i zgradama sudova te svim drugim javnim prostorima s većom frekvencijom građana.

Gradska uprava će formirati pozivni centar za informacije građanima i za pružanje pomoći osobama starijima od 65 godina, kojima je zabranjen izlazak izvan kuća i stanova.

Za vrijeme izvanrednog stanja, svi preventivni pregledi i „screening“ u domovima zdravlja obustavljaju se. Kontrole koje su ranije zakazane, a nisu neophodne, bit će otkazane, javljaju mediji.

Sve javne aktivnosti otkazali su i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, prenosi program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine.

Čelnici ovih institucija kažu da se otkazuju proslave, izložbe, okrugli stolovi i sjednice, ali da će njihovi uredi biti otvoreni.

Zbog zatvaranja škola HNV se priprema za održavanje hrvatske nastave na daljinu, planira se snimanje emisija obrazovnog sadržaja koji će djeci i roditeljima biti dostupni preko Interneta.

U Kliničkom centru Vojvodine nalaze se četiri pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih su dva u teškom stanju na respiratoru.

U Srbiji je do ponedjeljka u 18 sati registrirano 57 oboljelih.