ZA VEĆE OTKUPNE CIJENE

U Virovitici prosvjedovali proizvođači duhana

02.02.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Dvjestotinjak proizvođača duhana jutros je u organizaciji Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije prosvjedovalo ispred zgrade Virovitičko-podravske županije tražeći povećanje cijene duhana za tri kune.

Cijena duhana, ističu prosvjednici, nije se mijenjala posljednjih deset godina, pa proizvođači duhana posluju s gubicima.

Prosvjednici tvrde kako su s prosječnom cijenom od 8,20 kuna po kilogramu duhana kojoj se dodaje i državni poticaj prošle godine ostali bez zarade, a tome su dodatno pridonijele i prošlogodišnje poplave te stalno povećanje cijena energenata i repromaterijala.

Predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić je upozorio na povećanje cijena energenata, cijena gnojiva te ostalog repromaterijala, a zbog poplava je prošle godine proizvedeno 30 posto manje duhana.

Ne poveća li se cijena duhana prosvjednici strahuju kako bi se ta proizvodnja, koja u Virovitičko-podravskoj županiji ima šezdesetogodišnju tradiciju i od nje živi 800 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, mogla ugasiti.

'Tražimo pomoć virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića u rješavanju naših problema', rekao je Pipić te najavio da će proizvođači duhana biti ustrajni u svojim zahtjevima i da će, ako bude potrebno, prosvjedovati i na Markovom trgu u Zagrebu.

Prosvjede je podupro i Sindikat hrvatskih seljaka čiji je predsjednik Tomislav Pokrovac poručio da probleme žele rješavati za stolom, a ne bude li uspjeha organizirat će, kaže, masovne prosvjede seljaka diljem države.

Prosvjed u Virovitici nije podržala krovna udruga hrvatskih proizvođača duhana 'Krupan list'.

Predsjednik te udruge Željko Aragović izjavio je Hini kako članovi 'Krupnog lista' nemaju potrebu rješavati probleme duhanaca na cesti jer udruga trenutno s otkupljivačima duhana dogovara uvjete ovogodišnje proizvodnje, a u redovnim je pregovorima i s Ministarstvom poljoprivrede.