do 15. ožujka

U Varaždinskoj županiji počeo probni popis stanovništva; kućanstva obilaze testirani na koronu i oni koji su je preboljeli

05.03.2021 u 12:37

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji ovog je tjedna počeo probni popis stanovništva popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, a popisivači koji će idući tjedan obilaziti kućanstva bit će testirani na koronavirus ili s liječničkim potvrdama da su preboljeli covid-19

Probni popis stanovništva 2021. koji se provodi do 15. ožujka, počeo je ovog tjedna, a do 7. ožujka kućanstva se mogu samostalno popisati popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, priopćili su u petak iz varaždinske županijske uprave.

Od 8. do 15. ožujka 2021. popisivači će dolaziti na adrese kućanstava. Kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum, iz Varaždinske županije ističu da će svi popisivači biti testirani na koronavirus. Oni koju su ga preboljeli imat će liječničku potvrdu. Varaždinska županija za sve je popisivače organizirala provođenja PCR testa na SARS-CoV-2 te će podmiriti troškove testiranja.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin pozvao je sudionike probnog popisa da iskoriste mogućnost te se do kraja tjedna popišu putem sustava e-Građani, odnosno da se registriraju u njega ako već nisu.

„Dovoljan je jedan član kućanstva u sustavu e-Građani da popiše kućanstvo i sve članove. Ispunjavanje traje dvadesetak minuta“, istaknuo je Vugrin.

Zamjenik varaždinskog župana podsjetio je da registracija u sustav e-Građani nudi korištenje preko osamdeset elektroničkih usluga, što je svakako, naveo je, najsigurniji i najbrži način za ostvarivanje brojnih prava.

Od 8. do 15. ožujka anketiranje će provoditi posebno obučeni anketari osobnim intervjuom. Popisivači će obići i ona kućanstva koja su se sama popisala. Ondje neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već će samo preuzeti šifru koju je kućanstvo dobilo popisivanjem preko sustava e-Građani.

Osim u Varaždinskoj županiji, probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. provodi se i u Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zagrebu, a obuhvatit će nešto više od 5000 kućanstava. U Varaždinskoj županiji za popis je odabrano nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba, u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu.