BLAŽA KLINIČKA SLIKA

U Varaždinskoj županiji 15 novozaraženih, pet povezano sa svadbom

22.08.2020 u 12:17

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je pet povezano sa svadbom, koja je održana prošli vikend u ivanečkom kraju, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Šestero novooboljelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba. U tri slučaja radi se o povratnicima s ljetovanja. U jednom slučaju radi se o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inozemstva, dodaju iz županijskog Stožera.

U varaždinskom Stožeru očekuju da će se sljedećih dana povećati broj zaraženih povezanih sa svadbom. Svi zaraženi iz svadbe trenutno se liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama.

Tijekom jučerašnjeg dana na bolničko liječenje zaprimljene su tri osobe – dvije osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i liječenja te jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije ističe da je ovime epidemiološka situacija narušena i više se ne možemo smatrati zadovoljavajućom.

'Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili s nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih 7 dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju', poručio je Vugrin.

Naglasio je da je strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku neophodno i nužno ukoliko želimo imati zdravu zajednicu.

Iz Stožera dodaju da se Varaždinskoj županiji pripisuju i dva nova slučaja zbog prijavljenog mjesta prebivališta, a bilježe se i dvije osobe koje su se oporavile. 

Tako je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 40. Od toga je sedmero zaraženih smješteno u Općoj bolnici Varaždin, a 33 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji je 108 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 250 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.