ZAPOSLENICI EVAKUIRANI

U varaždinskoj Vindiji procurio amonijak

18.08.2011 u 22:35

Bionic
Reading

U četvrtak oko 21 sat došlo je do puštanja ventila u pogonu Vindije i do isparavanja amonijaka, zbog čega je evakuiran pogon

Puštanje ventila u pogonu Vindije u Međimurskoj ulici u Varaždinu uzrokovalo je evakuaciju zaposlenika, koji su zbog jakog mirisa i iritacije očiju napustili radno mjesto u pogonu u krugu tvrtke. Iz cijevi je istjecao amonijak, a na mjesto incidenta odmah je stiglo vozilo za kemijske incidente JVP Varaždin.

Angažirana je i policija, inspektor zaštite okoliša, a obaviješten je i Zavod za javno zdravstvo.Uzrok istjecanja amonijaka je kvar na sustavu hlađenja trajnih proizvoda. Ventili su se automatski zatvorili tako da je zaustavljeno daljnje istjecanje plina. Vatrogasci su ostali na mjestu događaja kako bi ohladili rezervoare s amonijakom te poduzeli radnje oko smanjenja koncentracije amonijaka u prostoriji postrojenja.

Tijekom intervencije evakuiran je dio radnika u proizvodnom procesu gdje se dogodio kvar, dok su ostali dijelovi sustava radili normalno. Radnici Vindije d.d. zatražili su liječničku pomoć zbog pečenja u očima i smetnji kod disanja. Nakon liječničkog pregleda pušteni su kućama, izvijestila je DUZS.

Prema podacima dobivenim od Hitne medicinske pomoći Varaždin, nijedan građanin nije zatražio pomoć zbog ozljeda ili zdravstvenih tegoba nastalih djelovanjem amonijaka. Istjecanje amonijaka stvorilo je paniku i među stanovnicima iz okolnih zgrada i kuća, a na 112 javljali su se građani koji su se žalili na miris u zraku i peckanje u očima.

Na mjestu incidenta izmjerena je visoka koncentracija amonijaka u zraku, ali djelatnici JVP Varaždin stavili su stvar brzo pod kontrolu.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi je potvrđeno da je ventil zatvoren i da nema daljnje opasnosti od istjecanja plina. Više o događaju znat će se nakon očevida.