covid-19

U varaždinskoj bolnici spremni za slučaj pojave koronavirusa

25.02.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić u utorak je poručio građanima Varaždinske županije da nema razloga za paniku jer su u bolnici spremni promptno reagirati u slučaju pojave koronavirusa

Varaždinska je bolnica nedavno zaprimila pacijenta kod kojeg je zbog određene sumnje provedeno testiranje na koronavirus, no nalaz je bio negativan.

'Mi smo u suradnji s Ministarstvom zdravstva izradili protokol i postupili točno prema naputcima ministra zdravstva. Svaka bolnica je dužna osigurati prostor za izolaciju i točno je razrađen protokol prema kojem se ti pacijenti zbrinjavaju', izvijestio je dr. Kudelić.

Objasnio je da se pacijent najprije prima u prostor za izolaciju, vade se uzorci krvi, transportiraju se pod hitno u Zagreb, a ovisno o nalazima odlučuje se hoće li se pacijent transportirati u Zagreb ili nastavlja liječenje, ide li u izolaciju ili za tim nema potrebe.

Ravnatelj varaždinske bolnice rekao je i da je virus gripe i koronavirus vrlo teško razlikovati te da se dijagnoza može postaviti tek nakon uzorkovanja, a građanima je poručio da nema razloga za paniku.

'U velikom broju slučajeva zaraza uzrokovana koronavirusom prođe kao blaži oblik bolesti. Nažalost, pacijenti koji su imunokompromitirani, koji su imali određena stanja i prije zaraze koronavirusom, podložni su i komplikacijama i vidimo da upravo takvi pacijenti i stradavaju', rekao je.

Istaknuo je da svakako treba uzeti u obzir činjenicu da od obične gripe stradava puno veća populacija.

'No', dodao je, 'nemojmo minorizirati ovaj problem, moramo biti spremni i za potencijalnu epidemiju, s obzirom da je koronavirus već i u našoj blizini. Mi na dnevnoj bazi komuniciramo s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i poduzimamo sve potrebne radnje prema njihovim uputama', poručio je ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

Da je varaždinska bolnica spremna za moguću pojavu koronavirusa potvrdio je župan Radimir Čačić, u ime Varaždinske županije, koja je osnivač bolnice.

'Iako za to postoje sustavi, naravno, da je kičma reakcije zdravstveni sustav. Mi smo prije mjesec dana reagirali na prve vijesti o tome investirali i bez velikih javnih izjava napravili pripremu', rekao je Čačić te rekao kako vjeruje da će biti potpuno spremni ako se neki prijenosnik pojavi u Hrvatskoj.