AFERA TEŠKA 3,7 MILIJUNA EURA

U utorak započinje suđenje za izvlačenje novca iz HŽ-a

09.01.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Davorinu Kobaku u utorak bi na zagrebačkome Županijskom sudu trebalo početi suđenje zbog USKOK-ove optužbe da je s još troje suoptuženih preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukao 3,7 milijuna eura.

Uz prvooptuženoga Kobaka (59) USKOK je za udruživanje radi zloporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca optužio bivšu direktoricu HŽ-ove tvrtke "Agit" Biserku Robić (55), njezina suradnika iz te tvrtke Andriju Sarića (43) i bivšeg direktora Željeznica Srbije Vladimira Vasiljevića (54).

Kobak i Biserka Robić na suđenje će doći iz pritvora u Remetincu, u kojemu su već 18 mjeseci. Ostala dvojica optuženika brane se sa slobode.

Za razliku od troje suoptuženih koji se brane da nisu krivi, Sarić je na pripremnom ročištu prije mjesec dana priznao nedjelo, ali se nije nagodio s USKOK-om. Njegov branitelj Aljoša Šerić najavio je da će se na suđenju, koje će voditi sutkinja Renata Miličević, baviti samo olakotnim okolnostima koje njegovu klijentu idu u prilog.

Optužnicom podignutom krajem lipnja 2010., nakon gotovo jednogodišnje istrage, tereti ih se da su od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura prebacili oko 3,7 milijuna eura na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH. USKOK sumnja da su off-shore tvrtke bile osnovane samo zbog izvlačenje novca iz državne tvrtke HŽ-a jer su upravo optuženici bili ovlašteni predstavnici tih kompanija. Novac su navodno osobno podizali s računa u Austriji i BiH, a tereti ih se da su od 3,7 milijuna eura sebi zadržali 3,2 milijuna.

Nekoliko mjeseci prije uhićenja Kobak je smijenjen s dužnosti u HŽ-u. Odbacujući tada još samo nagađanja da je oštetio HŽ, Kobak je tvrdio kako je žrtva medijskih napada kojima se želi skrenuti pozornost s drugih problema toga javnog poduzeća koje svake godine posluje s velikim gubicima.