DALMACIJAVINO STIŽE U ZAGREB

U utorak prvi prosvjednici kod Čačića

30.01.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Radnici splitskog Dalmacijavina bit će prvi prosvjednici koji će se pojaviti pod prozorom novog ministra gospodarstva Radimira Čačića: njih stotinjak u utorak će se organizirano uputiti u Zagreb na jednodnevni prosvjed zbog pet neisplaćenih plaća i neizvjesne sudbine tvrtke

Svakodnevne šetnje splitskim ulicama nisu im donijele ništa osim simpatije sugrađana: još uvijek nije poznato ni tko bi im trebao isplatiti zaostala primanja, niti hoće li i kada potencijalni novi vlasnik Dalmacijavina Salomon Berkowitz potpisati kupoprodajni sporazum i konačno pokrenuti proizvodnju.

U trgovinama i ugostiteljskim objektima gotovo u potpunosti su nestale zalihe proizvoda te tvrtke, pa je - budući da se ništa ne proizvodi više od mjesec dana - realna šansa da nekad moćni vinar potpuno izgubi tržište i upropasti vrijedne robne marke. Osim bezalkoholnog Pipija, koji je Berkowitz navodno naumio distribuirati širom svijeta, tu su još brojne marke vina te žestokih alkoholnih pića poput pelinkovca.

Američki biznismen prošlog tjedna bio je u Hrvatskoj, navodno je obavio i neke sastanke u Vladi, no do nezadovoljnih radnika nisu stigle nikakve vijesti. Njih nešto manje od pet stotina spremno je, ukoliko dogovorena prodaja tvrtke propadne, ponovno na stol staviti ponudu o radničkom dioničarstvu, preuzimanju Dalmacijavina i pokretanju proizvodnje u vlastitoj režiji.

'Prosvjedovat ćemo sutra u Zagrebu, a ukoliko ne dobijemo nikakav odgovor do kraja tjedna, nastavit ćemo sa šetnjama po Splitu. No ukoliko ni to ne upali, morat ćemo smisliti još konkretnije i još radikalnije akcije', kazao nam je povjerenik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat.