ZIMSKE RADOSTI

U utorak predah pa u srijedu novi snijeg

14.01.2013 u 22:28

Bionic
Reading

Meteorolozi kažu da je 'povijesni snijeg' pao i da se idućih dana neće ponoviti. U utorak slijedi smirivanje, a sljedećih bi dana moglo biti po 5 centimetara novog snijega.

U utorak će u unutrašnjosti Hrvatske biti umjereno do znatno oblačno, u noći i ujutro u zapadnim i gorskim predjelima još mjestimice sa snijegom, a u Slavoniji i južnoj Lici s kišom. Zatim će oborine prestati, a poslijepodne su ponegdje moguća i sunčana razdoblja. Na Jadranu promjenljivo oblačno mjestimice s kišom, ponegdje i jačim pljuskovima s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab, na Jadranu umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Temperatura u zapadnim i gorskim predjelima između -3 i 2, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 10 i 15 °C.

U Zagrebu zatrpanom snijegom će prevladavati oblačno vrijeme. Ujutro još može biti slabog snijega, a zatim se očekuje prestanak oborina. Poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka od -2 do 2°C.

Novi snijeg na području Zagreba i većeg dijela središnje Hrvatske očekuje se ponovno u srijedu i četvrtak, dok se za petak predviđa osjetno zahladnjenje pa se očekuje da će se snijeg na tlu zadržati do kraja sljedećeg tjedna. 

DHMZ: U Zagrebu rekordna visina snijega u siječnju od 1861.

U Zagrebu je na opservatoriju Grič večeras izmjereno čak 57 centimetara snijega, što je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda najviša visina snijega izmjerena u mjesecu siječnju od 1861. godine, otkad se na tom opservatoriju provode mjerenja.

Dosad najviša visina snijega izmjerena u siječnju na opservatoriju Grič bila je zabilježena 1955. godine, kada je snježni pokrivač bio visok 49 centimetara, rekla je Hini prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec Mahović.

Najviše je snijega u ponedjeljak i nedjelju palo u Gorskom kotaru i sjevernoj Lici te u središnjoj Hrvatskoj, rekla je Strelec Mahović. Dodala je kako je već u ponedjeljak ujutro u 7 sati u Slunju izmjereno 60 centimetara snijega, u Ogulinu 55, a u Zagrebu, u Zračnoj luci 40 centimetara.

Snijeg je nastavio padati tijekom dana i večeri pa je u ponedjeljak u 19 sati, primjerice u Ogulinu izmjereno 76 centimetara, u zagrebačkom Maksimiru 68, a na Griču, također u Zagrebu 57. U Karlovcu je visina snijega bila 59 centimetara, u Varaždinu 46, a u Krapini 40. Snijeg bi u utorak na zagrebačkom području te u središnjoj Hrvatskoj trebao uglavnom prestati padati, dok Gorski kotar, prema prognozama DHMZ-a veći dio dana očekuju nove snježne oborine.