DIPLOMATSKA SMJENA

U Uredu predsjednika čekaju premijerkin poziv

04.06.2010 u 07:23

Bionic
Reading

Velika smjena diplomatskog kadra koja slijedi tijekom ljetnih mjeseci još uvijek nije uspjela posjesti sukreatore vanjske politike za isti stol

Tijekom srpnja i kolovoza 26 mjesta u diplomaciji, što veleposlaničkih, što konzulskih, ostat će upražnjeno. Kada se tome pridoda dvoznamenkasti broj veleposlanika koji još uvijek obnašaju svoje dužnosti iako su im mandati debelo premašili uobičajeno prikladno vremensko razdoblje za obavljanje ove dužnosti u jednoj zemlji, sasvim je sigurno da je pred sukreatorima vanjske politike vruće ljeto u kojem trebaju sjesti za stol i dogovoriti normalo funkcioniranje diplomatske službe.

Iz izvora bliskih predsjedniku Ivi Josipoviću saznajemo da još uvijek nikakvih dogovora oko konkretnih imena nije bilo jer još uvijek ne postoji nikakav kontakt po tom pitanju iz Ureda predsjednika i premijerke. Iz Ureda predsjednika čekaju da im se javi premijerka i utanači razgovore jer smatraju da ona treba povesti priču. Sama premijerka Jadranka Kosor nam je preko svoje glasnogovornice Martine Banić poručila da ćemo pravodobno biti obaviješteni kad razgovori s predsjednikom krenu.

Dok ne dođe poziv od premijerke, u Uredu predsjednika ne se žele izlijetati po ovom pitanju. Inače, sam predsjednik nedavno na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana oružanih snaga RH najavio je početak razgovora, a i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nam je naznačio da je ljeto pravo vrijeme za jedne takve razgovore.

Diplomatsko-konzularna križaljka je i jedna od konkretnih ovlasti predsjednika, ali i predizborno obećanje Ive Josipovića jer je, nakon brojnih skandala u diplomaciji u prošlosti, koja je i dugo služila za uhljebljivanje zaslužnih kadrova, najavio drukčiji pristup i inzistiranje na stručnosti i moralnosti odabranih kadrova.

Sigurno je da će dogovori o veleposlaničkim postovima biti veliki test međusobne kohabitacije Ive Josipovića i Jadranke Kosor koja je dosad više bila dobra na riječima, a manje na djelima.