Zavodu za javno zdravstvo u Gospiću

U Udbini i Korenici po jedna novozaražena osoba

15.04.2020 u 16:53

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Lici su otkrivena dva nova slučaja zaraze, jedan na Udbini kao žarištu epidemije, a drugi u Korenici, gdje dosad nije bilo oboljelih, doznaje se u županijskome Zavodu za javno zdravstvo u Gospiću

Na području Ličko-senjske županije oboljelo je 14 osoba. Pod aktivnim nadzorom i samoizolacijom je 126 osoba, na koronavirus su testirane 143 osobe, od kojih je 109 nalaza bilo negativno, 14 pozitivno, čekaju se rezultati za 20 testiranih, a izliječena je jedna osoba.

Epidemiolog Ivan Stanić rekao je za Hinu da je dosad u teškim uvjetima radio kao jedini epidemiolog u županiji, no jučer je dobio na privremeni rad jednog epidemiologa i jednog sanitarnog inženjera, obojicu stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Zahvalan sam na pomoći i nadam se da će se sada situacija smiriti. Iako je Udbina još uvijek žarište, sada sam zadovoljan jer je od 14 bliskih kontakata ranije oboljelih, koji su jučer bili testirani, stigao samo jedan pozitivan nalaz“, rekao je Stanić.

Od pet vatrogasaca koji su radili zajedno samo je jedan bio pozitivan, i on je u karanteni u Gospiću.

Negativi su nalazi svih testiranih djelatnika Doma umirovljenika u Gospiću.

Iako se, kako je rekao, s epidemijama „nikad ne zna“ pa epidemiološke mjere treba i dalje strogo provoditi, Stanić ipak vjeruje da će se stvari na Udbini uskoro smiriti jer više nema indicija da se igdje nalaze osobe pod rizikom.

Ako se dogodi da jučerašnji slučaj bude posljednji oboljeli na Udbini, karantena bi ostala još dva tjedna, koliko je maksimalna inkubacija, a budu li se pojavljivali novi slučajevi, produljivat će se i karantena.

Zasad nije utvrđena veza zaraženih na Udbini sa zaraženom osobom u Korenici. Nije dobro da se još ne zna gdje se zarazio Koreničan, ali je dobro da se njegovi kontakti nisu kretali, nisu ostvarili više drugih kontakata, rekao je Stanić.

„Za Korenicu imamo samo indiciju što se dogodilo, više ćemo znati sutra kada dođu nalazi bliskih kontakata zaraženog, ali za sada ne očekujem da bi u Korenici nastalo novo žarište epidemije“, zaključio je Stanić.

U protekla 24 sata ličko-senjska policija provjerila je poštuje li 85 osoba izrečene mjere samoizolacije te nije utvrdila njihovo kršenje. Nije utvrđeno ni kršenje odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez propusnice.

Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije primio je od Stožera Civilne zaštite RH zaštitnu opremu koju će prema potrebama dostaviti operativnim snagama sustava Civilne zaštite Ličko-senjske županije.