RADIKALNE ISLAMISTKINJE

U Tunisu uhićeno 7 žena zbog propagiranja Islamske države

17.11.2015 u 07:52

Bionic
Reading

Sedam žena optuženih za širenje propagande organizacije Islamske države (IS) uhićeno je u Tunisu, gdje je ta ekstremistička skupina preuzela odgovornost za dva krvava napada ove godine, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova.

Vlasti su 'uhitile sedam žena pošto je istraga pokazala da su tvorile velik dio medijskog krila tuniškog ogranka IS-a, Jund al Hilafe', ističe ministarstvo u priopćenju.

Jund al Hilafa (vojnici kalifata na arapskom) je 'pod kontrolom terorista u bijegu Seifeddina Jemmalija poznatog kao Abou Qaqa', dodaje ministarstvo, podsjećajući da je uhićenje sedam žena dio kampanje radi identificiranja 'takfira na društvenim mrežama i sprječavanja njihovih terorističkih planova', smjerajući na ekstremističke sunitske islamiste.

Žene su 'priznale da su bile aktivne u medijskom krilu terorističke organizacije Jund al Hilafe i da ih je teroristu Abu Qaqi preporučila jedna poznanica', navodi se u priopćenju.

Također su priznale, opet po priopćenju, da su 'poticale na terorizam putem svojih internetskih stranica i izražavale radost nakon terorističkih napada u našoj zemlji'.

Na kraju su rekle da su prije bile 'aktivne' u Ansar al Shariji, najvećoj salafistčkoj skupini u Tunisu koja je 2013. proglašena terorističkom organizacijom.

Na upit AFP-a ministarstvo nije moglo dati nikakve informacije o njihovu identitetu i dobi.

U Tunisu su se ove godine dogodila dva velika napada za koje je odgovornost preuzeo IS. U ožujku u muzeju Bardo u Tunisu i u hotelu u Soussi u lipnju, u kojima je poginulo 60 ljudi.

Tisuće Tunišana, uglavnom mladih, bore se u redovima ekstremističkih skupina u Iraku, Siriji i Libiji, navode vlasti.