još uvijek plešemo s virusom, nema čekića

Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta potvrdio: Pao je rekord, spremaju se nove mjere. Neki će morati nositi maske, oni koji dolaze izvan EU-a idu u samoizolaciju, ali zabrana - nema!

10.07.2020 u 13:10

Bionic
Reading

U Banskim dvorima nešto prije 14 sati završio je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako je broj novozaraženih danas iznad sto.

Andreja Ristov s Instituta Ruđer Bošković kazala je nakon sastanka: 'Mjere koje će uslijediti nisu donesene bez dubokog promišljanja za dobrobit hrvatskog društva.'

Kaže da cjepiva vrlo vjerojatno neće biti ujesen. 'Moramo shvatiti da je ovo novo normalno i moramo se pripremiti na to da cjepiva neće biti još godinu, dvije. Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom, zadržati gospodarstvo i moral', napomenula je.

'Nažalost, nama lijekovi neće pomoći, pomoći će to da ostanemo odgovorni, kao i cjepivo', kazala je.

Potvrdila je da je virus ostao isti.

Beroš je kazao kako će danas biti utanačene nove mjere. 'Potpuno je jasno da su okupljanja ta koja uzrokuju povećan broj oboljelih. Jasno je da smo se okrenuli okupljanjima, ali nećemo ih zabraniti. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se potruditi da provode epidemiološke mjere i vode evidenciju o okupljenima. Predvidjeli smo i nadzor kako bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Razmatrali smo i situaciju na granicama. Povisit ćemo kriterije za ulazak u RH i uvesti samoizolaciju od 14 dana i nešto kraću izolaciju uz mogućnost testiranja. Te će mjere biti dostupne popodne', kazao je Beroš.

  • +9
Sastanak Znanstvenog savjeta Vlade na temu koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Donijet će i uputu za korištenje zaštitnih maski u određenim djelatnostima poput ugostiteljstva i trgovine, a moraju se uskladiti s pravnom službom oko toga.

Strategija je još uvijek ples, a ne čekić, kazao je Beroš, potvrđujući time da neće biti novih strogih mjera.

Naglasio je da se boravak roditelja s teško bolesnom djecom u bolnici nije nikada ukidao, a onih 15 minuta odnosilo se na posjete.

Znanstvenik Dragan Primorac kazao je da je još 30 posto neotkrivenih slučajeva zaraze. Gordan Lauc kazao je pak da do idućeg proljeća nećemo imati cjepivo.

Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta bili su su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te znanstvenici Gordan Lauc i Dragan Primorac.

Prema dosadašnjim podacima iz lokalnih stožera, u Hrvatskoj je dosad više od 100 novozaraženih.

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.