RATNI ZLOČIN 'VUKOVA'

U tijeku saslušanja za Medački džep

Bionic
Reading

U tijeku je saslušavanje preostalih petorice jučer uhićenih bivših hrvatskih vojnika osumnjičenih za ratni zločin u Medačkom džepu

U međuvremenu se pojavila informacija da je jedan od njih Božidar Petty Miško nakon saslušanja u zagrebačkom Državnom odvjetništvu pušten na slobodu, a njega se inače, uz slučaj Medački džep povezivalo i s navodnim zločinima u Gospiću u jesen 1991. godine, gdje je sa senjskom satnijom stigao kao pripadnik HOS-a, podsjeća Novi list

Inače, uslijed baratanja neslužbenim informacijama s obzirom da policija nije htjela otkriti ni inicijale uhićenih, pojavilo se nekoliko različitih imena, pa se Pettya se spominjalo i kao Miroslava, a odvjetnik Krešimira Tomljenovića opovrgnuo je danas preko Hine neslužbenu informaciju da je njegov branjenik jedan od petorice jučer uhićenih: 'Gospodin Krešimir Tomljenović se nalazi na slobodi i živi u Gospiću'.

Umjesto Krešimira, riječ je o Milanu Tomljanoviću, uz kojega su, a sve su to zasad i dalje neslužbene informacije, jučer uhićeni i njegovi kolege iz 9. gardijske brigade 'Vukovi' Ivan Jurković Šareni i Velibor Šalaja te zapovjednik satnije Josip Krmpotić, na četiri lokacije u Selcu, Zagrebu, Bjelovaru i Gospiću.

Ni zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi slučaj dosad nije službeno objavilo imena osumnjičenih, kao što ne želi ni otkriti ni detalje samog slučaja, koji neki već nazivaju Medački džep 2. U policiji se saznaje samo da je jedan od privedenih osumnjičen za zapovjednu odgovornost, dok su ostala četvorica osumnjičena kao neposredni izvršitelji ratnih zločina. Međutim, nisu privedeni na temelju iskaza nekog od sudionika ove akcije, već na temelju otkrivačke akcije policije, ali u kojoj ni Jutarnjem listu nisu željeli otkriti o kakvim je dokazima riječ.

Krmpotićev branitelj Velimir Došen jedini je medijima potvrdio uhićenje svojeg branjenika, no ni on ne zna više detalja: 'Još uvijek ne znam što se mojem branjeniku konkretno stavlja na teret, osim da je osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika'. Podsjetio je da je Krmpotić 'prije šest, sedam godina tri dana davao iskaz haškim istražiteljima koji su tada obustavili postupak protiv njega'.

Neslužbeno se spominje mogućnost da bi možda u nastavku istrage moglo biti još uhićenih, premda se i jučer baratalo brojkom od njih deset umjesto pet. Inače, osumnjičeni su bili pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi koja je 9. rujna 1993. uz pripadnike MUP-a oslobodila područje Divosela i Čitluka, prostor iz kojega je tri godine svakodnevno granatiran Gospić. Svi su umirovljeni - dvojica na osnovi PTSP-a, a dvojica zbog ranjavanja tijekom rata, piše Glas Istre, dodajući da se na ovoj istrazi radilo najmanje godinu dana i da je ovo samo završetak tih istraživanja.

Podsjetimo, na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim 'mirovnjacima', ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina. Slučaj su prvo istraživali haški istražitelji, a suđenje za Medak bilo je prvo koje je Tribunal prepustio hrvatskom pravosuđu.

Za ratne zločine u akciji Medački džep po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno je oslobođen Rahim Ademi, a na šest godina zatvora 2009. pravomoćno je osuđen zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac, koji se nakon trećine odslužene kazne nalazi se na uvjetnoj slobodi, naime, on je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkome džepu te na 12 godina zbog ratnih zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Krmoptića je, podsjeća Slobodna Dalmacija, kao bliskog Norčevog prijatelja u akciji Medački džep i njegovu desnu ruku u svojem iskazu naveo nizozemski vojnik plaćenik Johannes Tilder, koji je od 1991. do 1994. bio član izviđačke satnije Devete gardijske brigade. U travnju 1994. pao je u ruke srpskih vojnika na ličkom bojištu, u pritvoru je ispitivan, a u svibnju 1995. tijekom transporta u kninski zatvor i likvidiran, a njegov snimljeni iskaz dio je haaškoga spisa.

Optužnica za Medački džep bila je usredotočena na zapovjedni vrh, međutim, prema mišljenju mnogih, ne posve i ne do kraja, posebno uzimajući u obzir i na suđenju ustanovljenoj te u presudi spomenutoj paralelnoj liniji zapovijedanja: admiral Davor Domazet Lošo zapovijedao je akcijom u Medačkom džepu prema instrukcijama Janka Bobetka. Također, valja spomenuti i da je na suđenju zaštićeni svjedok, inače bivši hrvatski vojnik, imenima prozvao trojicu svojih kolega kao neposredne počinitelje ratnih zločina u Medaku, a jedan od njih je jučer navodno uhićeni Velibor Šalaju, a kao drugu dvojicu je naveo Tonija Stilinovića te Ivicu Rožića zvanog Bijeli Vuk.