USKOK U AKCIJI

[FOTO] Od ranog jutra uhićenja u Zagrebu: Privedeni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ali i 'kralj Adventa' Mohenski te niz osoba povezanih s aferom adventskih kućica

30.06.2021 u 09:21

Bionic
Reading

U novoj antikorupcijskoj akciji, koju od srijede ujutro provode policija i Uskok, po neslužbenim podacima priveden je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ali i suradnici bivšeg gradonačelnika Milana Bandića koji se povezuju s aferom oko adventskih kućica u Zagrebu

Kako doznaje Jutarnji.hr, policija je rano jutros pod rukovođenjem USKOK-a "pokucala" na vrata više osoba na području Zagreba. Uhićen je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, a među uhićenima su i Bandićevi vozači Zdravko Krajina i Vladimir Džaja, nekadašnja šefica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić, Jelena Čeklić bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, te Denis Mohenski, poznat pod nadimkom 'Kralj Adventa'. Naknadno je javljeno da se među uhićenima nalazi i Ana Stavljević Rukavina. Uhićena je zbog zlouporaba položaja i ovlasti u bolnici Srebrnjak.

Navodno se radi o sumnji u počinjenje koruptivnih kaznenih djela i to mahom vezanih za poslove zagrebačke gradske uprave, koncem prošle i u prvoj polovici ove godine. 24sata pišu da je policija s Kazimirom Bačićem, nakon što su ga izveli iz njegove kuće, otišla na HRT. Iz njegove kuće na Tuškancu izneseno je nekoliko kutija sa stvarima koje bi policiji i Uskoku mogle poslužiti kao dokaz.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Vecernji.hr, Bačić je uhićen zbog sumnji na korupciju, odnosno zbog posla koji je imao s Tvornicom žarulja (TEŽ). Večernji piše kako privođenje Bačića nema veze s poslovanjem HTV-a te da će uhićeni tijekom dana vjerojatno biti odvedeni na isptivanje u USKOK, kao i da je vjerojatno riječ o akciji koja je trajala duže vrijeme i za vrijeme koje su osumnjičeni bili tajno praćeni i prisluškivani.

Jutarnji, pak, piše kako se neslužbeno spominje Bačićev odnos s vlasnikom bivše tvornice TEŽ Milanom Lončarićem i njegovim građevinskim projektom Vrtovi svjetla na lokaciji bivše tvornice na zagrebačkoj Sigečici te da je navodno priveden i Lončarić.

  • +15
Pretres kuće glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ured gradonačelnika Zagreba u srijedu je izvijestio kako su jutros u 6 sati službenici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) započeli izvide u službenim prostorijama Gradske uprave.

>>> DORH i USKOK upali jutros u 6 sati u zagrebačku Gradsku upravu, oglasio se i Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kratko je poručio kako nova Gradska uprava u potpunosti podržava neovisan rad državnih institucija te kako će se i dalje zalagati za transparentnost rada gradske uprave, svih gradskih ureda, poduzeća, ustanova i povezanih društava, stoji u kratkom priopćenju.